El Regne Unit començarà la setmana vinent a vacunar contra la covid-19 els grups més vulnerables després que els reguladors britànics hagin aprovat el preparat desenvolupat per l´estatunidenca Pfizer i el seu soci alemany BioNTech.

Per la via d´emergència, l´Agència Reguladora de Productes Sanitaris i Mèdics (MHRA, per la sigla en anglès) ha donat llum verda a la vacuna, que ofereix un 95% de protecció i és segura per a tota la població, tant joves com ancians, va informar ahir el Govern.

Amb aquest vistiplau, el Regne Unit és el primer país que aprova aquesta vacuna, després que l´Agència Europea del Medicament (EMA) indiqués ahir que ha començat a avaluar les sol·licituds d´ús «condicional» de les dosis. «El Govern ha acceptat avui [ahir] la recomanació de la MHRA d´aprovar per al seu ús la vacuna contra la covid-19 de Pfizer/BioNTech. Això després de mesos de rigorosos assajos clínics i una exhaustiva anàlisi sobre les dades per part dels experts de la MHRA», va assenyalar en un comunicat el Ministeri britànic de Sanitat.

Aquesta vacuna, que requereix un nivell de refrigeració d´uns 70 graus sota zero, serà subministrada en dues dosis, amb una diferència entre elles d´aproximadament un mes.

Segons els reguladors, la vacuna serà efectiva set dies després que una persona rebi la segona dosi, si bé hi ha algun tipus de protecció 12 dies després de la primera. El Regne Unit té compromeses 40 milions de dosis, que permetran vacunar 20 milions de persones.

Els reguladors britànics van puntualitzar en una roda de premsa que el vistiplau per la via d´emergència es va fer complint tots els estàndards internacionals i «sense ometre procediments». «La seguretat de la població sempre tindrà prioritat. Aquesta recomanació ha estat donada per la MHRA després de l´avaluació científica més rigorosa de cada dada», va insistir la responsable d´aquesta agència reguladora, June Raine, i va agregar que els experts han conclòs que les dosis compleixen «els estrictes nivells de seguretat, qualitat i efectivitat».

En el seu compte de Twitter, el ministre britànic de Sanitat, Matt Hancock, va dir que la sanitat pública està preparada per «començar a vacunar a principis de la setmana vinent». Raine va destacar que es van avaluar centenars de milers de dades i que diferents grups d´experts, entre ells científics i metges, van treballar de manerra paral·lela per accelerar l´aprovació.