L´Institut Germans Maristes ha reconegut els abusos sexuals que van patir 25 dels seus exalumnes durant la seva escolarització en col·legis catalans de la germandat. Un gest que arriba 30 o 40 anys després que tinguessin lloc els fets per a molts dels afectats i gairebé cinc després que El Periódico, del mateix grup editorial que Regió7, destapés el cas Maristes. La comissió de reparació que es va iniciar al febrer d´aquest any ha escoltat aquestes 25 víctimes aportades per la Fundació Mans Petites i ha donat credibilitat al seu relat. Els exalumnes seran indemnitzats econòmicament per l´organització religiosa, que també els ha fet arribar una carta en què la institució es mostra «profundament avergonyida» i demana «perdó» de «tot cor». A aquesta xifra de 25 afectats per la pederàstia de docents maristes han de sumar-s´hi les quatre víctimes per les quals va ser condemnat el professor Joaquim Benítez -que segueix en llibertat. Un còmput que encara es manté lluny de la quantitat real de menors d´edat que van patir abusos sexuals, durant dècades, a escoles de la institució.

La investigació iniciada al febrer del 2016 ja ha acumulat 51 denúncies policials contra 18 docents (12 germans religiosos, cinc professors seglars i un monitor de menjador) de les escoles de Sants-Les Corts, la Immaculada i Anna Ravell (Barcelona) , Champagnat (Badalona), Valldemia (Mataró) i Montserrat (Lleida) per fets esdevinguts entre 1962 i 2018. La indagació va localitzar més víctimes que no van presentar denúncia d´aquests col·legis i d´altres escoles de Vic i Girona. En total, gairebé un centenar d´afectats.

És el primer cop a Espanya que una organització religiosa repara públicament víctimes de pederàstia sense que la justícia l´hi obligui. La llei no forçava els Maristes a pagar a aquests exalumnes perquè es tracta d´afectats que van patir delictes ja prescrits. Els docents que els van perpetrar no han estat jutjats i, en conseqüència, les seves víctimes no havien pogut ser reparades. La insistència de Manuel Barber, fundador de Mans Petites i pare de l´exalumne amb què es va iniciar el cas Maristes el febrer del 2016, ha estat clau per crear la comissió de reparació.