La velocitat de transmissió del coronavirus (Rt) a Catalunya ha tornat a pujar per tercer dia consecutiu i s'ha situat en 0,92, tres centèsimes més que ahir, el que obliga el Govern a frenar la desescalada i no poder avançar al tram 2 de reobertura d'activitats dilluns que ve. Malgrat això, la flexibilització de les restriccions per a les dates assenyalades del període nadalenc es manté.

El Procicat ha confirmat aquest dijous al migdia que Catalunya no avançarà de tram dilluns per un "canvi brucs dels indicadors", segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés. "Per responsabilitat ens quedem en el tram 1", ha indicat Vergés, que ha parlat d'un "creixement sobtat" dels paràmetres, passant de 0,78 a 0,92 en quatre dies.

La consellera ha constatat que gestionar ara un rebrot en aquestes condicions amb les UCI amb 438 pacients seria "complicadíssim". Per la seva part, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha avisat que en els propers dies l'Rt continuarà per sobre del 0,9. Caldrà veure si la velocitat continua creixent o s'aconsegueix estabilitzar-la per sota de l'1 i es continua baixant però a ritme més lent.

Igual que l'Rt, el risc de rebrot (EPG), l'índex de creixement potencial de la pandèmia, que baixava a Catalunya des del 23 d'octubre, ha tornat a pujar per tercer dia consecutiu i s'ha situat en 217 punts, set més que ahir, mentre que baixa lleugerament el nombre de persones hospitalitzades.

Les dades epidemiològiques actualitzades aquest dijous pel Departament de Salut confirmen que s'ha trencat la tendència a la baixa de l'epidèmia i que tornen a rebrotar els casos després de l'obertura parcial fa 10 dies de bars, restaurants, gimnasos, cinemes i teatres.

No obstant això, encara baixa el nombre de persones hospitalitzades per covid-19, que avui és 1.591 pacients, un total de 83 menys que ahir, de les quals 438 es troben greus a la Unitat de Cures Intensives (UCI), onze menys que la vigília.

El Govern garanteix que es permetrà la mobilitat arreu de Catalunya per reunir-se en els dies de celebració de Nadal

El Govern ha garantit aquest dijous que es permetrà la mobilitat arreu de Catalunya per reunir-se en els dies assenyalats de celebració de Nadal amb independència dels trams del pla desescalada. El pla de Nadal aprovat dimecres pel Procicat establia unes condicions per celebrar les festes però fixava que la mobilitat continuava depenent del tram en què es trobés Catalunya. La consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, han deixat clar que les famílies es podran reunir encara que visquin en comarques diferents en els dies específics de celebració, tot i que en general s'estarà aplicant com a mínim un confinament comarcal de cap de setmana.

Recordem tot seguit les mesures aprovades inicialment per a cada una de les fases de la desescalada en aquesta segona onada de covid-19 a Catalunya:

Primer tram - dilluns 23 de novembre

RESTAURACIÓ. Les terrasses de bars i restaurants podran obrir amb una distància mínima 2 metres entre taules i una limitació de 4 persones per taula, excepte grups bombolla, i podran també servir a l'interior amb limitació d'aforament del 30%. L'horari serà des de les 5 del matí fins a les 21.30 hores, abans del toc de queda, que es manté.

CULTURA. Podran obrir també cinemes, teatres i sales de concerts al 50% del seu aforament, i amb un màxim de 500 persones en total.

ESPORT. Podran obrir les activitats a l'aire lliure al 50% de l'aforament i, en els espais tancats, aquest es redueix al 30%, amb cita prèvia i sense ús de vestuaris, excepte en les piscines.

CENTRES COMERCIALS. També s'aixeca la restricció als establiments comercials de més de 800 metres quadrats, que podran obrir tot el seu espai, però amb un aforament total del 30%.

SOCIAL. Les reunions privades han de ser de màxim 6 persones, fora del grup bombolla.

TOC DE QUEDA. Establert actualment entre les 22:00 hores i fins a les 6:00h, es mantindrà durant els quatre trams, però amb flexibilitat per a les nits de Nadal, Cap d'Any i Reis.

MOBILITAT. Queda restringida l'entrada i sortida de persones del territori de Catalunya, excepte els desplaçaments degudament justificats per assistir a centres d'ensenyament, serveis i establiments sanitaris i socials; compliment d'obligacions laborals, professionals, empresarials, institucionals, legals, tornada a lloc de residència, assistència a persones grans, menors, dependents, persones amb discapacitat o especialment vulnerables, així com recollida de menors d'edat en cas de progenitors separats. El confinament perimetral serà al propi municipi entre les 6:00 hores de divendres i les 6.00 hores de dilluns, amb les excepcions indicades anteriorment. La resolució inclou com a novetat que es podrà sortir del municipi per a la realització d'activitat física o esportiva a l'aire lliure entre municipis limítrofs i per acudir a competicions esportives autoritzades.

Segon tram: del confinament municipal de cap de setmana al comarcal

Una de les principals novetats en el segon tram és que el confinament restringit al municipi de 6 del matí de divendres a 6 del matí de dilluns s'ampliarà a l'àmbit comarcal. És a dir, que durant el cap de setmana la mobilitat s'ampliarà i es podrà circular per dins de la mateixa comarca.

Els centres comercials podran obrir amb una capacitat màxima del 30%, i el petit comerç al 50. També s'augmenta la capacitat màxima a l'interior dels equipaments esportius (50%); a cinemes, teatres i auditoris (70%) i a l'interior de bars i restaurants (50%).

Tercer tram: mobilitat lliure i reunions de 10

En el tercer tram la mobilitat ja serà lliure perquè deixarà d'estar vigent la restricció de mobilitat durant el cap de setmana (cenyida a l'àmbit comarcal en el segon tram) i s'aixecarà el confinament perimetral a Catalunya, encara vigent en el primer i el segon tram. Ara bé, es mantindrà el toc de queda nocturn entre les 22h i les 6h, que també seguirà vigent en el quart tram.

Una altra novetat és que per primer cop s'augmentarà el nombre màxim de persones que es poden reunir, que passarà de sis a deu (dues bombolles de convivència habitual o una ampliada).

D'altra banda, continua augmentant progressivament l'aforament màxim en alguns sectors. Per exemple, en museus, biblioteques i sales d'exposició (70%); equipaments esportius a l'exterior (70%) i actes religiosos (50%).

Quart tram: tornen a l'aula batxillerat i cicles formatius

En el quart tram el principal canvi afectarà el sector educatiu. Els alumnes de batxillerat i cicles formatius podran tornar a la presencialitat. Per contra, els alumnes universitaris seguiran fent les classes virtuals durant els quatre trams de la desescalada.

Un altre canvi és que es permetran les activitats extraescolars sense el màxim de sis persones. També es reactiva l'educació en el lleure. A més, es reprenen les competicions esportives.

En tot moment i durant els quatre trams previstos es mantindrà sempre el toc de queda nocturn entre les 22h i les 6h així com les indicacions de teletreball. Ara bé, les entrades culturals serviran com a salconduit per arribar a casa a les 23 hores, i també es podrà sortir dels límits territorials fixats en cada tram.