El Govern ha garantit que Catalunya «està preparada» per començar la vacunació contra la covid ael gener. Així ho va dir ahir el vicepresident del Govern, Pere Aragonés, després de visitar el Banc de Sang i Teixits, on s´han reservat quatre ultracongeladors amb capacitat per emmagatzemar centenars de milers de dosis. La consellera de Salut, Alba Vergés, confia en arribar a entre 450.000 i 470.000 persones vacunades el primer trimestre del 2021 d´entre les residències, el personal sanitari i persones amb discapacitat severa. La subdirectora general de Promoció de la Salut i responsable de vacunació, Carmen Cabezas, va defensar la seguretat de les vacunes que arribaran i va descartar que el ciutadà pugui escollir quina es vol posar.

Aragonès va voler «traslladar un missatge d´optimisme» tot i reconèixer que encara queden mesos «duríssims» i que les darreres dades no són bones. Malgrat això, va assegurar que s´està a la «recta final» i va demanar un sobreesforç per mantenir totes les mesures necessàries. En aquest sentit, va assegurar que el Govern ho té tot «a punt» per poder començar a vacunar als més vulnerables «en poques setmanes» i va afegir que «en pocs mesos» confia haver arribat a una immunitat de grup que permeti «deixar enrere la pandèmia» i centrar-se en la recuperació econòmica i social.

En una línia similar, Vergés va fer referència a l´experiència en vacunació que té Catalunya i com aquesta permetrà garantir l´organització també de la de la covid. Va reiterar que la previsió és rebre més de 900.000 dosis durant el primer trimestre i que la vacunació començarà per les persones que viuen en residències, els seus treballadors, el personal sanitari i els grans discapacitats. La previsió és arribar fins a 470.000 persones d´aquests col·lectius. Vergés va reconèixer que es trigarà «un cert temps» en vacunar a tothom i assolir el 70% d´immunitat però va garantir que Catalunya està preparada per a tot el procés. Pel que fa al Banc de Sang i Teixits, els ultracongeladors es desintarien a les vacunes de Pfizer que són les que requereixen nivells de congelació més extrems, i les primeres que es preveu que arribin. Cabezas va apuntar que no totes les dosis hauran de passar per aquests congeladors ni totes les vacunes que aniran arribant necessitaran aquestes condicions.

La responsable de vacunació del Departament va explicar que les primeres dosis que s´esperen són de les vacunes de Pfizer i de Moderna -i previsiblement la d´Oxford més tard- i va garantir tant la seguretat d´aquestes com la de la resta que s´acabin distribuint. Cabezas ha explicat que són vacunes que no tenen el virus sencer i «mai poden reproduir la malaltia».