El Govern ha remès als grups parlamentaris catalans les seves propostes de mesures per poder celebrar les eleccions del 14F amb garanties sanitàries i democràtiques, que preveuen, per exemple, votar en pavellons i fixen els criteris per decidir un eventual ajornament electoral. El Govern ha elaborat sis protocols per regular tots els aspectes del procés electoral, des dels actes de campanya fins a les mesures de seguretat i higiene en els col·legis electorals, i avui els discutirà amb els grups parlamentaris.

El protocol preveu que la campanya sigui principalment telemàtica i que qualsevol acte presencial estigui reglat per les mateixes limitacions que el Procicat estableix per al conjunt de la ciutadania. Els actes presencials hauran de ser «estàtics» i preferiblement a l´aire lliure; quan siguin en espais tancats hi haurà aforament limitat, registre d´assistents i estrictes mesures de seguretat: es prohibeix el foment de càntics i es demana no posar la música molt alta per evitar que les persones cridin al comunicar-se. No hi haurà grans mítings en pavellons plens, ni passejades per mercats municipals en què els polítics interactuïn lliurement amb els botiguers o transeünts.

Per als col·legis electorals, preferiblement s´utilitzaran pavellons o altres espais amplis similars que permetin un aforament de baixa densitat; els recintes hauran de complir una sèrie de mesures higièniques i sanitàries, tenir bona ventilació i disposar de punts d´accés i sortida independents per evitar aglomeracions.

El Govern demanarà a la Junta Electoral Central que autoritzi unes franges de vot obligatòries per als diferents col·lectius: de 9 a 12 hores per als col·lectius de risc; de 12 a 19:30 hores per a la població general, i de 20 a 21 per a les persones en aïllament o positives per coronavirus, que hauran de portar un certificat d´autoresponsabilitat. En cas que es denegui aquesta petició, la Generalitat recomanarà votar en diferents franges, confiant en el «sentit comú», i el tram per als contagiats s´avançarà de 19 a 20 hores.

El Govern preveu crear una taula de partits per informar-los de l´evolució de la pandèmia i la seva afectació en els preparatius del 14F. «En cas de canvis de gran calat o d´ajornament de la data de celebració de les eleccions es buscarà el màxim consens» a la taula de partits, que serà un «òrgan consultiu no vinculant», segons assenyala el protocol, que proposa el 15 de gener per fer «una primera avaluació dels escenaris epidemiològics del període electoral», amb revisions periòdiques cada set dies.