El president electe dels Estats Units, Joe Biden, va instar ahir els nord-americans a portar mascareta durant els 100 primers dies del seu mandat, al mateix temps que va confirmar que el principal responsable científic en la lluita contra el coronavirus al país, Anthony Fauci, continuaria assessorant la propera Administració demòcrata. «Li vaig demanar que romangui exactament al mateix lloc que ha tingut amb els últims presidents, i li vaig demanar que també fos el meu assessor mèdic en cap i part de l´equip covid-19», va revelar Biden. El mateix Fauci va confirmar que ha acceptat l´oferta del líder demòcrata.

El futur cap de la Casa Blanca demana als nord-americans que facin servir mascareta els seus primers 100 dies de mandat, una mesura, va explicar, que «no serà per sempre», però que pot suposar una «reducció significativa» de la xifra de casos diaris. En aquest sentit, Biden va explicar que, dins les seves competències, ha de decretar l´ús de la mascareta com a obligatori dins dels espais públics, com en edificis federals, o en el transport interestatal, com els autobusos o avions.

Biden també va fer referència a les «sorprenentment baixes» expectatives que una part de la població nord-americana té en relació amb l´efectivitat de la vacuna i va anunciar que quan Fauci consideri que és segura, ell mateix se la posarà davant de tothom. «La gent ha perdut la fe en la capacitat de la vacuna. Les xifres són sorprenentment baixes, i l´exemple del president i la vicepresidenta és important», va assenyalar.

Un dia abans d´aquestes declaracions, els seus predecessors més immediats en el càrrec, excepte Donald Trump, van afirmar que es presentarien voluntaris per posar-se la vacuna públicament i mostrar la seva confiança en ella. «Si Anthony Fauci em diu que la vacuna és segura, per descomptat que me la posaré», va afirmar l´expresident Barack Obama, que va proposar que el procés pugui ser televisat perquè els nord-americans coneguin, va dir, que confia «en aquesta ciència». Una fórmula a la qual se sumarien Bill Clinton i George W. Bush, segons la cadena CNN.