Un total de 6.038 vehicles van travessar el Túnel del Cadí en direcció nord aquest dijous passat, a les portes del pont de la Puríssima i poques hores abans que s´iniciés el confinament municipal. Aquesta xifra suposa gairebé el doble que els 3.105 vehicles que el van travessar el mateix dia de la setmana passada, també en direcció cap a la Cerdanya, segons dades facilitades ahir pel Servei Català de Trànsit (SCT).

La dada constata que hi ha hagut segons residents que han avançat el viatge a la comarca per evitar, d´aquesta manera, les restriccions imposades per la covid-19. Les mesures decretades pel Govern de la Generalitat impedeixen sortir del municipi sense causa justificada des del divendres a les 6 del matí i fins al dilluns a la mateixa hora, una restricció que s´afegeix al toc de queda que limita la mobilitat -només es pot sortir de casa per raons justificades- entre les 10 de la nit i les sis del matí.

Pel que fa a dades de trànsit de l´àrea metropolitana en general, segons el mateix SCT, durant tot el dijous van sortir de la zona més propera a Barcelona un total 485.118 vehicles, una xifra que suposa un increment del 5% respecte al trànsit de dijous de la setmana passada i el 9% més que el d´un dijous abans que es decretés el confinament municipal de cap de setmana.

Pel que fa a les dades d´ahir, també respecte a l´àrea metropolitana, des de la mitjanit i fins a les sis de la tarda, havien sortit un total de 295.001 vehicles, una xifra que, segons el mateix SCT, suposa l´1% més que el divendres anterior però el 13% menys que un divendres previ al confinament municipal.

La consellera de Salut de la Generalitat lamentava ahir aquest increment de la mobilitat al país que es va produir durant el dijous: «És clar que aquest augment de la mobilitat no respon a aquesta crida que vam fer des del Govern de reduir-la, per reduir les interaccions socials». Malgrat que la consellera va dir que no vol «assenyalar ningú», la consellera va ressaltar que l'augment de mobilitat «va lligat» a la interacció social.

En aquest context, la titular de la cartera de Salut de l´executiu català va demanar a la ciutadania que «acompanyi» el Govern en la «lluita contra la Covid i contra la transmissió del virus», ja que «això depèn de 7,5 milions de persones», que és la població de Catalunya.

La consellera Vergés va confirmar també que en les dates nadalenques es permetran els desplaçaments per visitar la família, encara que, per la situació epidemiològica, no s´hagi arribat a la fase 3 de la desescalada del Govern català, que és a partir del moment en el qual estava prevista la mobilitat lliure.