Els països de la Unió Europea (UE) i el Parlament Europeu (PE) van arribar ahir a un acord sobre el pressupost comunitari per al 2021, encara que només podrà entrar en vigor si s´aixeca el bloqueig que Hongria i Polònia mantenen sobre el marc financer pluriennal (MFP) per als pròxims set anys.

L´ambaixador alemany davant la UE, Michael Clauss, el país del qual presideix el Consell aquest semestre, va dir que es tracta d´un «bon resultat» basat en l´acord al qual s´havia arribat sobre el marc financer i va subratllar que «això mostra que Europa pot tirar endavant junta en temps de crisi». «Amb tot, el pressupost del 2021 només pot entrar en vigor quan el bloqueig sobre el pressupost general de la UE i el paquet de recuperació s´aixequi. Sense això, estarem anant cap a retallades dràstiques en el finançament de la UE des de principis de l´any que ve», va afegir en una declaració enviada a la premsa.

L´acord preveu que el pressupost del 2021 pugi a 164.200 milions d´euros en compromisos (la quantitat màxima que pot prometre la UE als potencials beneficiaris) i 166.100 milions en pagaments (els diners que desemborsarà efectivament el 2021). «El finançament sota l´esborrany pressupostari es dirigirà a la mitigació dels efectes de la pandèmia de covid-19, a donar suport a la recuperació sostenible i a les transicions verda i digital», va dir el Consell de la UE en un comunicat.

Aquest acord preliminar suposa eludir el primer escull per tenir un pressupost vigent l´1 de gener del 2021, però això només serà possible si Hongria i Polònia aixequen el seu veto al marc financer pluriennal per al 2021-2027, que puja a 1,074 bilions d´euros i serveix de base per elaborar els comptes de l´any que ve.