Les dades epidemiològiques segueixen empitjorant a Catalunya, on la velocitat de transmissió (Rt) del coronavirus, l'indicador que millor reflecteix l'evolució de la pandèmia, ha crescut per cinquè dia consecutiu i s'ha situat en 0,98, tres centèsimes més que ahir, enmig d'un pont festiu avantsala del Nadal.

Aquest empitjorament de les xifres ha obligat ja el Govern a frenar el procés de desescalada -el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publica aquest dissabte la pròrroga de la fase 1-, i a demanar prudència i responsabilitat davant d'un pont festiu que pot ser un presagi del comportament nadalenc i que pot determinar també que les dades de la pandèmia evolucionin cap a un costat o un altre.Tot i que no s'avançarà en les mesures de relaxament fins al pròxim dia 20, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic i assessor del Govern en aquesta crisi sanitària, Antoni Trilla, ha advertit que si les dades epidemiològiques mantenen la mateixa tendència serà necessari replantejar-se la desescalada com a tal.

En declaracions a RAC1, Trilla ha assenyalat que "si la Rt puja, els casos no s'estabilitzen, les UCI no es buiden i es decideix que val la pena prendre mesures més dràstiques, caldria valorar on s'ha produït l'augment de casos ( ...). Seria una decisió complicada, perquè voldria dir que en comptes d'avançar pot ser que haguem d'anar una mica enrere, però és una situació que s'ha de plantejar".Mentrestant, en les últimes 24 hores s'han reportat 45 morts per Covid-19 a Catalunya, on les defuncions sumen ja 16.089 persones des de l'inici de la pandèmia, segons el balanç facilitat avui pel departament de Salut.

Malgrat el nou increment de la velocitat de contagi, el risc de rebrot (EPG), l'índex de creixement potencial de la pandèmia, continua a la baixa i ha baixat tres punts, fins a 209, si bé es considera encara un risc molt alt.També cauen tant el nombre d'ingressos, que sumen 1.487, un total de 37 menys que ahir, com els pacients a l'UCI, que arriben a 400, 18 menys.

La Generalitat ha demanat prudència a la ciutadania davant el Pont de la Puríssima perquè el continu augment de la velocitat de transmissió implica que la pandèmia corre el risc de passar d'estar en remissió a trobar-se en un estat d'expansió.De moment, la Rt se situa en 0,98, la qual cosa suposa que cada 100 infectats contagien a una mitjana de 98 persones, i el límit per considerar que s'ha entrat en una fase d'expansió està en una Rt superior a 1.

De moment, a més de la crida a la prudència i a la responsabilitat personal, la Generalitat ha frenat el pas a la següent fase de la desescalada, que preveia ampliar els aforaments a l'interior de bars i restaurants al 50% i al 70% en el cas de cinemes i teatres, així com passar del confinament municipal al comarcal.

Fonts del Procicat han confirmat a EFE que la prorroga estarà en vigor, en principi, fins al 20 de desembre, i que el text publicat avui al DOGC no introdueix cap novetat respecte a allò avançat el passat dia 3 per les autoritats sanitàries per contenir el brot epidemiològic.

La resolució obliga que segueixn tancades les botigues dels centres comercials i les sales de joc i manté en 6 el nombre màxim de persones que poden reunir-se.

Igualment, es manté el confinament perimetral de municipi els caps de setmana, cosa que no ha impedit que, per a aquest pont de la Constitució, alguns optessin per desplaçar-se a la segona residència des de Barcelona el passat dijous abans de les 22.00 hores i tornar dilluns o dimecres.