Amb Puigcerdà al capdavant, el risc de rebrot a la Cerdanya tornava a registrar ahir un fort increment i s´enfilava als 876 punts, 169 més que dissabte i 296 més que divendres. És la segona comarca amb l´indicador més elevat de tot Catalunya, mentre que la seva capital lidera el rànquing municipal i és l´única que passa dels 1.000 punts (dissabte l´índex era de 854 i ara és de 1.066). També és la que presenta una incidència més gran acumulada en 14 dies, amb 544 punts.

Amb aquest índex disparat a la Cerdanya el risc de rebrot manté una evolució desigual a les comarques centrals, i ahir també va créixer fins a 292 punts al Bages (+9), fins a 216 a l´Alt Urgell (+16), i fins a 92 al Berguedà (+26), que es manté com una de les cinc comarques catalanes amb l´índex més baix. En canvi, l´Anoia continua elevat, a 233 punts, tot i que ahir en va retrocedir 17; i el Solsonès, amb un risc de rebrot de 202 punts (-11), i el Moianès, de 142 (-26), mantenen un descens continuat des de mitjan novembre.

En l´àmbit local, i per sota de Puigcerdà, entre les principals poblacions amb un risc de rebrot més alt hi ha Manresa (420) i Igualada (323).

Seguint la tendència a l´alça que s´ha registrat aquests darrers dies en el conjunt de Catalunya, la velocitat de propagació (Rt) de la covid també augmenta a la Catalunya Central, que ja té tres comarques per sobre de la barrera crítica de l´1. Fins ara hi havia la Cerdanya, que amb un 1,68 és la tercera que té el pitjor registre de Catalunya després de la Conca de Barberà i la Ribera d´Ebre; i l´Anoia, amb un índex d´1,51, però les dades d´ahir hi han afegit el Bages, amb una Rt d´1,01. També ha augmentat a l´Alt Urgell (0,73), al Berguedà (0,65) i al Moianès (0,56). En canvi, al Solsonès ha baixat i ara l´índex se situa a 0,60.

A Catalunya la velocitat de contagi també continua a l´alça i ja es troba a 0,99, mentre que el risc de rebrot va disminuir lleugerament i ahir era de 205 punts, quatre menys que dissabte. Es van declarar 790 casos més de covid confirmats per PCR o testos d´antígens, i hi va haver 63 defuncions més, que eleven fins a 16.152 el total de morts per coronavirus des de l´inici de la pandèmia.

D´altra banda, ahir hi havia 1.516 pacients ingressats amb covid als hospitals de Catalunya, 28 més que el dia abans, mentre que el nombre de persones a l´UCI va baixar d´11 i ara és de 389.

Després d´una setmana de cribratges intensius en diversos municipis de la Catalunya Central per intentar detectar possibles casos de covid entre la població asimptomàtica, el Departament de Salut preveu continuar fent més proves els propers dies en altres municipis del territori, que començaran passat el pont. En concret, dimecres n´hi ha de programades a Artés i Sallent, dijous se´n faran a Navàs i a Navarcles, i divendres a Santpedor.