La consellera de Salut, Alba Vergés, ha defensat la gestió de les residències i ha explicat que gràcies als "mesos d'aprenentatge" de la primera onada de la pandèmia, en la segona onada els casos de coronavirus a les residències han caigut un 52%, mentre que s'han detectat un 227% més de casos en la població general. Durant la comissió d'investigació sobre la gestió de les residències que s'ha celebrat al Parlament de Catalunya l'oposició ha criticat que Salut no assumís la gestió de les residències fins al 8 d'abril o que es dificultessin les desinfeccions de la Unitat Militar d'Emergències (UME). Vergés ha defensat que la coordinació entre els departaments va ser sempre "màxima" i que no es van posar traves a la intervenció de l'exèrcit.

La consellera ha destacat que a la primera onada hi va haver 15.648 casos confirmats a les residències, a la segona onada són 7.542 el que significa una disminució del 52%. Pel que fa a les defuncions a les residències, ha dit que s'ha passat de 6.323 a la primera onada a 1.065 a la segona onada.

"Això només s'aconsegueix amb prevenció i amb la protecció i també la formació de professionals", ha dit. Pel que fa a les hospitalitzacions de persones de les residències, ha indicat que a la primera onada n'hi va haver 3.313 i a la segona onada han estat 1.135.

En el mateix sentit que s'havia pronunciat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, Vergés ha afirmat que no hi va haver cap ordre per no derivar les persones amb coronavirus de les residències als hospitals i que sempre ha prevalgut el criteri clínic.

Vergés ha defensat la gestió de les residències, valorant que després de la primera defunció van recomanar no fer visites a les residències. "Vist en perspectiva podríem haver llançat una instrucció en lloc d'una recomanació", ha dit.

Noemí de la Calle, de Ciutadans, ha dit que la derivació de persones de les residències amb covid-19 a "residències netes" en comptes d'hospitals significa "prioritzar el negoci de determinades persones a costa de les persones que viuen a les residències".

Vergés ha explicat que l'objectiu "sempre posa per damunt la protecció de les persones i a salvar vides sempre" i que la planificació del sector hi ha el protocol de planificació acordat consten "31 residències molt preparades, grans i repartides en tot el territori".

Per part del PSC, Assumpta Escarp ha reclamat saber per què fins el 8 d'abril Salut no va assumir les residències. La consellera ha explicat que la coordinació entre els departaments "sempre va ser màxima des del febrer" perquè en una crisi sanitària "el suport ha de ser continuat i molt intens".

Els comuns, a través de Marta Ribas, han criticat la tardança del Govern en l'adquisició dels equips de protecció individual (EPI). "Qui va centralitzar la compra de material va ser l'estat espanyol", ha dit Vergés, que ha insistit que el govern espanyol va aturar comandes. "Vam crear la primera logística de compra centralitzada el dia que vam tenir el primer cas a Catalunya", ha afirmat.

Vidal Aragonés, de la CUP, ha demanat saber si s'han incorporat els "sanitaris addicionals" que el Departament va anunciar que contractaria. "Sí, s'han incorporat aquestes persones de forma estructural a l'atenció primària, i a més formen part de l'estructura", ha exposat. Aragonés li ha preguntat quants expedients, infraccions i sancions s'han fet efectives contra els incompliments de la gestió de les residències. La consellera ha dit que no en té coneixement.

Per part del PP, Manuel Reyes ha preguntat per la coordinació del Govern amb el Ministeri de Sanitat i els altres territoris d'Espanya. En aquest punt, la consellera ha dit que "sempre" ho ha explicat i ha criticat la "recentralització a través d'un decret que després van haver de rectificar perquè era un gran error".