L'agrònom espanyol Jesús Quintana García, director del Centre Internacional d'Agricultura Tropical (CIAT), va ser segrestat aquest diumenge quan viatjava per una carretera als voltants de Toribío, al departament del Cauca, sud-oest de Colòmbia, informa EFE a partir de fonts oficials.

Quintana va ser interceptat per desconeguts, pel que sembla en una guàrdia il·legal, quan circulava amb el seu vehicle «entre el departament del Cauca i el departament de l'Huila», va dir el director de la Policia colombiana, el general Óscar Atehortúa, sense donar detalls.

D'altra banda, el ministre de Defensa, Carlos Holmes Trujillo, va declarar que espera que Quintana sigui alliberat «al més aviat possible», i va assenyalar que «es tracta d'un funcionari internacional amb categoria diplomàtica que dirigeix un centre d'agricultura tropical que és un orgull per al nostre país».

L'expert espanyol està a Colòmbia des del passat 25 de març i és, a més, el director gerent per a les Amèriques de l'Aliança de Bioversity International i el CIAT, aquest últim organisme amb seu a Palmira, ciutat veïna de Cali, capital del departament del Valle del Cauca.

En els mesos que fa que és al país, Quintana s'ha destacat per impulsar projectes per al desenvolupament de tecnologies que ajudin a la seguretat alimentària i a enfrontar els problemes dels recursos hídrics de l'Amazònia.

«Rebutjo aquest fet, que no només afecta el CIAT, sinó també tota la institucionalitat de recerca agrícola que des de Palmira i el sud-occident colombià aporten a la innovació en el camp», va manifestar en el seu compte de Twitter l'alcalde de Palmira, Óscar Escobar.

El CIAT és un centre de recerca científica que treballa per ajudar els països en desenvolupament a aconseguir una agricultura més competitiva, rendible i resilient mitjançant una gestió més intel·ligent i sostenible dels recursos naturals.

A més de la seu de Palmira, el CIAT compta amb oficines regionals per a l'Àfrica, ubicada a Kenya; per a Àsia, al Vietnam, i per a l'Amèrica Central, situada a Nicaragua.

«Lamento el segrest de Jesús Quintana [...] ocorregut avui al departament del Cauca. Segurament l'acció de les autoritats farà que torni aviat sa i estalvi amb la seva família», va manifestar a Twitter l'exministre d'Agricultura Andrés Valencia.