Una dona de 90 anys i una infermera filipina van ser ahir les protagonistes de l´anomenat dia V, el començament de la immunització contra la covid-19 al Regne Unit amb la vacuna desenvolupada per Pfizer i BioNTech.

Margaret Keenan, que farà 91 anys la setmana vinent, és la primera persona al Regne Unit i al món a rebre aquesta vacuna aprovada la setmana passada pels reguladors britànics. Amb aspecte serè i sorpresa per la gran atenció mediàtica, aquesta mare de dos fills i àvia de quatre nens, originària de la població nord-irlandesa d´Enniskillen, va rebre la injecció de May Parsons, una infermera d´origen filipí amb més de 20 anys d´experiència al Servei Nacional de Salut britànic (NHS, per la sigla en anglès). Enmig dels flaixos dels fotògrafs, Keenan, o Maggie, com l´anomenen els seus amics, va rebre la primera de les dues dosis de la vacuna a les 06.31 h a l´Hospital Universitari de Coventry, al centre d´Anglaterra. «Em sento tan privilegiada de ser la primera persona a ser vacunada contra la covid-19! És el millor regal d´aniversari, avançat, i perquè significa que finalment podré passar temps amb la família i els amics per any nou després d´haver estat pràcticament sola tot l´any», va declarar Keenan als mitjans. La segona persona al món a rebre la vacuna de Pfizer va ser William Shakespeare, un home de 81 anys que ha arrencat un somriure a tothom pel seu nom. «Això és revolucionari. Això pot canviar les nostres vides, oi que sí?», va dir en Bill, com el coneixen els seus amics.

Per la seva banda, Parsons va admetre que sentia honrada de ser la primera infermera a subministrar la dosi i va afegir que està satisfeta de contribuir a aquest «dia històric», ja que «els últims mesos han estat durs per a tots els que treballem en l´NHS».

Les immunitzacions han començat en cinquanta grans hospitals de les quatre regions que componen el Regne Unit -Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord-, en el que el Govern ha anomenat V-Day (dia de la V o de la vacunació). Aquests hospitals estan preparats per a la difícil logística, ja que aquesta vacuna requereix un nivell de fred de 70 graus sota zero.

Les primeres dosis es destinen als més grans de 80 anys i treballadors del sector sanitari i de llars d´ancians, tot i que els residents en si hauran d´esperar que la logística permeti el trasllat al lloc de la vacuna en els pròxims dies.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va anar ahir al matí a l´hospital Guy´s de Londres per seguir de prop l´inici del programa d´immunització i va animar la població a no tenir por a la vacuna, aprovada pels reguladors.