Les forces independentistes van intensificar ahir la seva guerra interna en un clima preelectoral, arran d'una polèmica reunió en què va participar Josep Costa, un dels principals càrrecs de JxCat, així com representants de Demòcrates i del xenòfob Front Nacional de Catalunya.

A poc més de dues setmanes de la convocatòria automàtica d'eleccions per al 14 de febrer, la tensió entre JxCat i ERC segueix agreujant-se, amb acusacions obertes de joc brut i peticions creuades de dimissió.

La metxa de l'últim desencontre va prendre dijous passat, quan un grup d'exmembres de la cúpula de l'ANC van muntar una reunió telemàtica a la qual estaven convidats representants de tots els partits i grupuscles independentistes, per tal d'explorar un hipotètic front unitari per a les eleccions del 14F. ERC, la CUP i el PDeCAT van declinar connectar-se a la sessió, mentre que en canvi sí que ho van fer Costa, vicepresident primer del Parlament, i dos membres de Demòcrates. En transcendir la reunió, el president del grup d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va demanar la dimissió de Costa, protagonista de nombrosos xocs amb Esquerra al llarg de la legislatura, encara que aquesta vegada, a les portes d'una nova campanya electoral, l'intercanvi d'acusacions ha arribat a nivells superiors.

Ahir, en declaracions a Catalunya Ràdio, Costa va acusar Sabrià d'orquestrar una «campanya de difamació» en contra seu i va exigir ERC que «no instrumentalitzi» l'extrema dreta com a «arma llancívola» per fer mal a JxCat. «Prendrem mal tots, i ells els primers, si instrumentalitzen l'extrema dreta electoralment per fer mal als adversaris i per treure un rèdit de partit», va alertar Costa, que va admetre que va cometre «un error personal» en connectar-se a aquesta reunió «sense saber exactament qui» participava en ella. Malgrat la insistència d'ERC a reclamar la dimissió de Costa, la vicepresidenta i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, va fer pinya amb ell i va puntualitzar que va acudir a aquella reunió a títol personal.

Una altra de les formacions involucrades en la polèmica reunió és Demòcrates: ERC ha decidit trencar l'aliança parlamentària i ha exigit als seus dos diputats, Antoni Castellà i Assumpció Laïlla, que deixin l'escó. La resposta de Castellà va ser, ahir, convidar els 30 diputats d'ERC a abandonar el seu propi grup al Parlament per «incompliment» de les bases de l'acord que van segellar per presentar-se units a les eleccions del 21 de desembre de 2017. Castellà obre la porta a una aliança electoral amb JxCat i altres forces que apostin per la «confrontació» amb l'Estat i la via unilateral.

Aliena al terratrèmol polític generat, la plataforma Donec Perficiam, impulsora de la polèmica reunió de la setmana passada, ha convocat per a demà les mateixes forces polítiques a una nova trobada i, en un comunicat, va carregar ahir veladament contra Esquerra per utilitzar «qualsevol excusa per blanquejar la seva intenció de no impulsar una candidatura forta» i unitària.