La tuberculosi, també coneguda al segle XVII com «la plaga blanca», podria augmentar la seva incidència, de manera indirecta, per dedicació gairebé absoluta que requereix la pandèmia de la covid-19, una preocupació que han expressat públicament diversos experts en aquesta malaltia.

En una entrevista a Efe, el que va ser cap de Servei d´Epidemiologia de l´Agència de Salut Pública de Barcelona fins al 2017 i actualment és president de la Fundació de la unitat d´investigació en tuberculosi de Barcelona, Joan Caylà, va reclamar la reobertura total del centre de Drassanes, a Ciutat Vella, on es detecta la tuberculosi i altres malalties infeccioses. Els facultatius i infermeres experts d´aquest centre, prop d´una cinquantena, van ser traslladats fa un mes a l´Hospital Vall d´Hebron, del qual depenen, per donar suport a la lluita contra la covid-19, i aquesta setmana s´ha començat a reobrir parcialment el servei a Ciutat Vella. Caylà va considerar que el centre de Drassanes hauria d´obrir «aviat i al 100%», per fer cribratges de tuberculosi i atendre de forma urgent els diagnosticats recents d´aquesta malaltia i d´altres de transmissió sexual, com la sida, que també es vigilen en aquest espai sanitari.

El centre sanitari està ubicat al districte de Ciutat Vella, un dels més deprimits de Barcelona socioeconòmicament, i on una mica més de la meitat de la seva població -unes 100.000 persones en total són nascuts fora de Espanya, principalment a l´Àsia, Oceania i Amèrica del Sud i Central. En aquest districte la incidència de la tuberculosi era, el 2016, de 43,8 casos per cada 100.000 habitants, pels 16,2 al conjunt de la ciutat. «Ens preocupa molt -va indicar Caylà- que els malalts s´hagin sentit abandonats amb el tancament de centre sanitari de Drassanes perquè, encara que podien anar a l´Hospital Vall d´Hebron, per a molts és complicat», ja que suposa creuar tota la ciutat, de mar a muntanya.

També l´infectòleg Oriol Mitjà va assenyalar la necessitat que es reobrin centres com el de Drassanes en indicar, en unes declaracions recents als mitjans, que, «si tanquen aquests espais, les malalties infeccioses de la comunitat repuntaran».