El cas del presumpte assetjament al Departament d´Exteriors de l´aleshores conseller Alfred Bosch i que implicava el seu cap de gabinet, Carles Garcías, encara no té resolució al Govern. El vicepresident, Pere Aragonès, va fer valer les funcions delegades de president per retirar de l´ordre del dia de la reunió del Consell Executiu la decisió sobre si s´ha de sancionar o no els responsables polítics que van envoltar el cas. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va atribuir la decisió «unilateral» a Aragonès i va dir que «no s´ha pogut debatre» l´expedient. Fonts del Govern coneixedores dels motius d´Aragonès, però, van matisar que la retirada es fa perquè els cal més temps per analitzar «dos informes que fan recomanacions contradictòries».

El cas fa mesos que s´estudia al si de diferents àrees del Govern. Des que va esclatar i Bosch va acabar dimitint, Funció Pública va rebre l´encàrrec d´elaborar un informe que analitzés què havia passat, si s´havien activat o no correctament els protocols de protecció dels treballadors públics, i si se´n podien derivar sancions o responsabilitats. Paral·lelament, el Comitè d´Ètica Pública també va rebre un encàrrec semblant. I des de fa un temps, tots dos organismes tenen ja les seves conclusions. És per això que ahir s´havia d´analitzar el cas al Consell Executiu i prendre una decisió al respecte. Però Budó va explicar després de la reunió que, tot i que el Departament de Polítiques Digitals i Administració -de qui depèn Funció Pública- portava el seu informe per debatre la qüestió, Aragonès «ha fet ús de les funcions de president substitut i s´ha retirat de l´ordre del dia». «El vicepresident ha demanat temps i ha decidit retirar el punt per tenir més temps per treballar-lo», es va limitar a dir quan la premsa li va demanar explicacions. El que sí va confirmar Budó és que des del Govern «no s´ha demanat cap tercer informe» sobre el cas. «Confiem que la setmana que ve es pugui tornar a portar al Govern», va concloure la portaveu. Budó, a més, no va voler explicar si hi ha diferències entre els consellers de JxCat i els d´ERC sobre com procedir amb les possibles sancions i expedients, tot apel·lant al «secret de les deliberacions del Consell Executiu». «No s´ha pogut debatre», es va limitar a detallar.

En canvi, fonts coneixedores dels motius del vicepresident per retirar el punt van assegurar que Aragonès va fer una retirada «momentània» fins a poder «aclarir com procedir per tenir la major cobertura jurídica davant d´un tema d´aquestes característiques i fer-ho tot correctament». I és que, segons sembla, els dos informes que s´han encarregat aposten per conclusions contradictòries i això fa que part del Govern no vegi clara la decisió que cal prendre.

Per altra banda, després de les darreres picabaralles entre els dos partits socis del Govern i en previsió que la campanya i precampanya electoral puguin elevar el to entre ells, Budó va voler garantir que l´executiu té la intenció de conviure al marge de la batalla política dels partits. «Les diferències estan més en els partits que en el Govern. Intentem preservar-nos. Estem gestionant la crisi i avançant en mesures necessàries per acompanyar els sectors més afectats. Seguim treballant plegats i conjurats a fer-ho bé i donar respostes als ciutadans. No entrem en aquests debats i preservem el Govern dels debats dels partits», va afirmar la portaveu.

En un altre ordre de coses, la consellera de Presidència i portaveu de la Generalitat va explicar que l´executiu català ha aprovat una partida de 62.540.849 euros per atendre la convocatòria extraordinària 2021-2022 de subvencions de projectes i activitats a entitats de l´àmbit de les polítiques socials. En aquest sentit, Budó va assenyalar que es beneficiaran d´aquesta convocatòria entitats sense ànim de lucre que desenvolupin projectes en diferents àmbits.

En concret, atenció a la infància i l´adolescència; atenció a la immigració; lluita contra la violència masclista; igualtat de drets; educació en el lleure; atenció a famílies vulnerables i sense llar, entre d´altres àmbits. A més, el Govern va aprovar l´oferta d´un total de 3.152 places de funcionaris de cossos docents no universitaris.