La Generalitat preveu presentar al Govern central «a final de mes» o, en tot cas, a principi del 2021 la vintena de projectes -d´entre el total de 508 que ha rebut- que vol que formin part de la llista que presentarà Espanya a la Comissió Europea per optar a rebre fons de la UE per a la reactivació.

Ho va explicar el vicepresident del Govern en funcions de president, Pere Aragonès, en una compareixença a les comissions d´Economia i Empresa del Parlament, en què també va reclamar al Govern central que activi com més aviat millor els mecanismes de col·laboració amb les comunitats, entre aquests una conferència sectorial específica sobre el mecanisme Next Generation de la UE. Aragonès, que va comparèixer amb el conseller d´Empresa, Ramon Tremosa, no va revelar quins vint projectes estratègics perfila el Govern, però va comentar que el 60% dels 508 rebuts impliquen la col·laboració publicoprivada i que 125 són de caràcter transfronterer. Tant Aragonès com Tremosa van deixar clar que Catalunya vol gestionar «directament» els fons europeus que li corresponguin, van criticar la «supervisió estatal» dels projectes i van afegir que el Govern està tractant de promoure fusions entre les iniciatives rebudes, perquè siguin el màxim de grans possible. Aragonès va detallar que dels 508 projectes rebuts se´n seleccionaran una vintena per «subratllar-los amb més força» davant del Govern central, tot això amb la intenció d´aconseguir que Espanya els incorpori a la llista que presentarà davant la Comissió Europea. «No podem acceptar la poca transparència i la lentitud que hi ha», va lamentar Aragonès en referència a l´actitud del Govern central davant aquesta convocatòria de fons comunitaris.

D´altra banda, Tremosa es va mostrar partidari de donar prioritat a empreses locals amb capacitat d´arrossegament per sobre de grans multinacionals.