Les autoritats britàniques han aconsellat que, «com a mesura de precaució», les persones amb un «historial important» de reaccions al·lèrgiques no es posin la vacuna contra covid-19 de Pfizer i BioNTech, acabada d´aprovar a Regne Unit, després de registrar-se dos casos de reaccions al·lèrgiques.

«Com és habitual en les noves vacunes, aconsellem, com a mesura de precaució, que les persones amb un historial important de reaccions al·lèrgiques no rebin aquesta vacuna després que dues persones amb un historial de reaccions al·lèrgiques importants responguessin negativament ahir», ha ressaltat en un comunicat el director mèdic del Sistema Nacional de Salut britànic, Stephen Powis.

Aquests dos treballadors sanitaris «s´estan recuperant bé», segons puntualitza Powis. Regne Unit va començar dimarts la seva campanya de vacunació, convertint-se en el primer país en el món a autoritzar oficialment una vacuna contra COVID-19.

A través d´un altre comunicat, l´Agència Reguladora de Medicaments i Productes Sanitaris de Regne Unit (MHRA, per les seves sigles en anglès) ha afegit que «tota persona amb antecedents d´una reacció al·lèrgica important a una vacuna, medicament o aliment (com a antecedents de reacció anafilactoide o aquells als quals se´ls ha aconsellat portar un autoinjector d´adrenalina) no ha de rebre la vacuna». Així mateix, la MHRA indica que els serveis de reanimació «han d´estar disponibles en tot moment per a totes les vacunes». «La vacunació només ha de dur-se a terme en instal·lacions en les quals es disposi de mesures de reanimació», esgrimeixen.

La Junta Directiva de la Societat Espanyola de Alergología i Immunologia Clínica (SEAIC) va precisar ahir que «no es pot generalitzar l´evitació de l´administració de la vacuna a tots els que han tingut reaccions greus a fàrmacs i/o aliments». Els al·lergòlegs expliquen que les reaccions al·lèrgiques que puguin produir-se a causa de la vacuna dependran de la composició d´aquesta, com són els excipients que la conformen i de quina forma es genera la part activa.