A Olvan hi ha la major reserva de rucs catalans de tot el món. Una raça que, durant anys, es va exportar arreu, però que ara està pràcticament en perill d´extinció. La crisi de la covid-19 l´amenaça encara més: el centre ha deixat de rebre visites, tampoc hi ha gent que en compri i els qui en tenen, no el fan reproduir per evitar despeses. Fuives és un exemple de l´afectació que la pandèmia té en els centres d´animals, on s´han deixat d´acollir visites i, per tant, de rebre ingressos. La Xarxa per a la Conservació de la Natura calcula que, a Catalunya, hi ha una vuitantena d´entitats que es dediquen a la conservació de la natura i la biodiversitat. Algunes han vist reduïts els seus ingressos el 70% i ara el seu futur està en joc.

La masia Camadoca, a Santa Maria de Merlès (Berguedà), és un centre gestionat per l´Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona que duu a terme diversos projectes de conservació al Berguedà. Hi tenen uns 500 animals, molts d´ells ferits per l´activitat humana com, per exemple, atropellaments o xocs amb fils elèctrics. Aquí, alguns animals es recuperen i tornen a ser alliberats, i d´altres, en canvi, es queden al refugi. Mantenir-los representa un cost que, mensualment, supera els 4.000 euros. Abans de la pandèmia, el centre acollia visites, sobretot d´escolars, i això els permetia subsistir econòmicament, però ara, per culpa de les restriccions, no en poden fer i, per tant, han deixat de rebre ingressos. Si la situació s´allarga, Camadoca haurà de tancar.

Sandra Carrera, coordinadora de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, posa sobre la taula el fet que aquestes entitats són «claus», ja que fan una tasca «molt important» per a la recuperació de l´hàbitat i els ecosistemes, «que ja s´ha demostrat que són essencials per a la vida perquè conservar la natura és conservar la nostra salut». Aquests centres també duen a terme una tasca de sensibilització ambiental que, ara, sense visites, s´ha deixat de fer. «Nosaltres necessitem les escoles, però les escoles també ens necessiten a nosaltres», assegura Núria Valls.