L'incendi d'una nau abandonada a Badalona s'ha cobrat la vida d'almenys tres persones, segons els Bombers de la Generalitat, l'Ajuntament calcula que dins del recinte hi passen la nit habitualment entre 100 i 200 persones. L'edifici principal està en un estat molt precari i molt probablement caldrà desenrunar-lo a poc a poc per part d'una empresa especialitzada en els dies vinents. L'edifici annex encara no s'hi ha pogut entrar del tot i s'està inspeccionant amb drons i gossos especialistes, cosa que fa que no es descarti trobar més morts.

A primera hora del matí el foc havia baixat d'intensitat i cap a les 9 ha quedat controlat. En l'extinció hi han treballant 26 dotacions de Bombers. El que més preocupa ara és el risc de col·lapse i això dificulta l'accés a l'interior. Fins al moment s'han produït quatre col·lapses parcials.

El foc va començar cap a les nou de la nit en la nau que estava abandonada però ocupada. El balanç fins el migdia d'aquest dijous ha estat de 22 persones afectades: tres morts, tres ferits crítics, quatre greus i 12 lleus.

Diverses persones han escapat de les flames saltant per les finestres de l'edifici. De fet, la majoria dels ferits s'han fet les lesions perquè han saltat de l'edifici.

Un incendi "demolidor"

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha qualificat l'incendi de "demolidor" i ha alertat que caldrà fer un "treball concís i ferm" pel risc que la nau col·lapsi durant l'incendi. Un cop aquest estigui extingit, els Mossos obriran una investigació per determinar si el foc ha estat provocat o fortuït.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha detallat que, dels disset atesos, dos han estat traslladats en estat crítics als hospitals Vall d'Hebron i Germans Trias i Pujol. Pel que fa als quatre greus, tres han estat traslladats a Can Ruti i un a l'Hospital del Mar. Onze persones més han resultats ferides lleus i han estat donades d'alta pel SEM.

L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha assegurat que l'Ajuntament ja havia advertit que aquesta nau estava ocupada, que "hi podia haver una desgràcia", i que s'havia actuat urbanísticament per intentar el desallotjament. El consistori ha xifrat entre 100 i 200 les persones que en un moment o altre hi podia haver dins de la nau, "en funció del moment i de les circumstàncies". De fet, ha assegurat que aquest mateix dijous al vespre patrulles de la Guàrdia Urbana de Badalona i de la Policia Nacional estaven fent un control perimetral fins a 15 minuts abans de l'inici de l'incendi per "problemes de convivència".

"És una tragèdia", ha dit, tot demanant en aquests moments "diferenciar el que és important del que és urgent". Albiol creu que ara toca "donar resposta a l'incendi" i que els serveis socials atenguin les persones que han pogut sortir de l'edifici, que ha quantificat en 60, entre les rescatades pels Bombers i les que han sortit pel seu propi peu. L'alcalde ha garantit que els afectats "no hauran de dormir al carrer".

A més d'Albiol i dels consellers Sàmper i Vergés, fins al lloc de l'incendi s'hi ha desplaçat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i el director general de la Policia, Pere Ferrer, entre altres responsables del Departament d'Interior.

En les tasques de l'incendi hi treballen els Bombers de la Generalitat, que han rebut el suport dels Bombers de Barcelona. També s'hi ha desplaçat responsables del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), per donar suport als afectats.