La nau de quatre plantes que ha cremat a Badalona amb una xifra de migrants encara desconeguda al seu interior -només hi ha tres morts confirmades- pertanyia a una antiga empresa que va tancar fa quinze anys. L'edifici es va quedar buit i es va convertir de seguida en un niu de persones, gairebé totes procedents del Senegal i en situació irregular, que es guanyaven la vida en molts casos amb la ferralla. «El propietari de la finca no havia denunciat l'ocupació de l'immoble», aclareix el portaveu dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, en declaracions a El Periódico.

Era un lloc en el qual vivien amuntegades unes 140 persones, segons l'últim recompte dels serveis socials o entitats com la Creu Roja, que assistien amb freqüència els habitants. «Quan van arribar els primers agents, al carrer hi havia unes cinquanta persones que van ser identificades, però d'altres van marxar. No som aquí per comprovar la seva situació legal sinó per atendre'ls, però alguns van fugir. Per això no sabem quants poden haver mort i els que van marxar», raona.

Del que no hi ha dubte és que si algú no va poder escapar, deu haver mort. La virulència de les flames va ser tan intensa que és impossible que algú hagi sobreviscut. Els Bombers i els Mossos estudien utilitzar drons per accedir per les finestres i investigar si hi ha víctimes, una primera inspecció anterior a l'entrada dels funcionaris.Investigació en marxa

Es tracta d'un edifici que feia quinze anys que estava ocupat i que s'ha anat «degradant» amb el pas del temps, assenyalen fonts dels Bombers. La força de la combustió ha acabat convertint l'estructura ja deteriorada en un esquelet que es podria enfonsar. Els bombers van intentar entrar en diverses ocasions de matinada, fins a les 3.00 hores, quan es van escapar pels pèls d'un dels quatre despreniments que s'han produït a l'interior. Han caigut parts de les plantes i també de la teulada.

La llum de l'immoble estava punxada, la qual cosa eleva el risc que una sobrecàrrega elèctrica originés el foc, i alguns ocupants han assenyalat l'ús d'espelmes com una causa possible. «El que veiem menys probable és que es tracti d'un incendi intencionat», remarca Molinero, que afegeix que la científica analitzarà detalladament el terreny quan sigui segur i s'hagi contingut l'emergència social, els esforços es focalitzen ara a atendre els migrants.

Una comunitat heterogènia

«No era una ocupació delinqüencial», remarca el portaveu. «No consten denúncies per robatoris o per tràfic de drogues o per delictes sexuals», raona. Un altre tema, no obstant això, és la percepció veïnal sobre una nau ocupada durant tants anys i els problemes convivencials que ha pogut causar. Veïns com el Juan Carlos afirmen que aquests eren molt freqüents.

Els 140 habitants són tots subsaharians, principalment originaris del Senegal, però no pertanyen a una comunitat única sinó que són unitats diverses que s'havien repartit l'espai. La tensió entre ells havia provocat trucades veïnals per baralles. Ahir dimecres la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana de Badalona van acudir poc abans de l'incendi a controlar una d'aquestes discussions. Les plantes amb prou feines tenien parets i el bloc s'havia convertit en un recinte compartimentat precàriament, amb cortines o mobles vells, que dividia els grups. Matalassos, roba, ferralla... es van comportar com a combustible que van entregar a les flames una força devastadora. Les dues o tres deflagracions que es van registrar possiblement guarden relació amb l'existència d'aerosols o bombones de gas arribades pel foc.