Els líders de la Unió Europea (UE) van aconseguir ahir desbloquejar el seu pla de recuperació després de la pandèmia de coronavirus, en arribar a un compromís amb Hongria i Polònia perquè aixequin el veto que mantenien pel seu rebuig a vincular aquestes ajudes a l´Estat de dret.

L´acord, segellat en una cimera a Brussel·les, permetrà seguir amb la tramitació del pressupost comunitari per a 2021-2027 i del Fons de Recuperació, que mobilitzaran en total 1,8 bilions d´euros (2,1 bilions de dòlars) per fer front a les conseqüències de la covid-19, amb la finalitat que puguin entrar en vigor l´1 de gener de 2021.

«Acord sobre el marc financer pluriennal i el paquet de recuperació. Ara podem començar amb la implementació i reconstruir les nostres economies», va escriure el president del Consell Europeu, Charles Michel, a Twitter.

En la mateixa xarxa social, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va mostrar la seva satisfacció perquè els gairebé dos bilions d´euros del pla serviran per a «impulsar la nostra recuperació i construir una UE més resilient, verda i digital».

Per convèncer Budapest i Varsòvia, els líders comunitaris van aprovar un document de conclusions que aclareix que la condicionalitat de l´Estat de dret s´aplicarà de manera «objectiva, justa i imparcial» a tots els països i que, si algun d´ells recorre aquesta legislació davant el Tribunal de Justícia de la UE, la Comissió Europea no podrà proposar penalitzacions fins que hi hagi una sentència. Amb tot, no es modifica la regulació en si mateixa, que permetrà per primera vegada que es congelin les ajudes a un país en cas que es produeixin violacions de l´Estat de dret que afectin el pressupost comunitari, si així ho proposa la Comissió i és aprovat per una majoria qualificada dels socis de la UE. Això hauria d´aplanar el camí perquè l´Eurocambra, que ha rebutjat canviar aquest mecanisme, accepti la solució i aprovi el marc financer. El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ja ha advertit que analitzaran legalment el compromís.

Les conclusions assenyalen que la Comissió elaborarà unes directrius per aplicar el mecanisme de condicionalitat consultant amb els Estats membres i, en cas que algun d´ells demani al TJUE l´anul·lació d´aquesta regulació, les directrius només podran finalitzar-se una vegada que hi hagi una resolució judicial per a tenir en compte l´opinió de la cort.