L´abandó i la desatenció de la nau de l´incendi mortal de Badalona, deteriorada durant dotze anys sense que cap administració intervingués, va desfermar ahir deslligat retrets entre l´ajuntament i la justícia, mentre els propietaris al·leguen que van proposar sense èxit un desallotjament pactat. L´endemà del foc, que va acabar amb la vida de tres persones i va deixar més d´una vintena de ferits, va tenir lloc un encreuament d´acusacions per la responsabilitat de l´immoble, les condicions de salubritat del qual eren nul·les i en el qual malvivia més d´un centenar de migrants.

La polèmica va aflorar quan l´alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, va expressar les primeres crítiques als seus predecessors al càrrec -Dolors Sabater, de Guanyem, i Álex Pastor, del PSC-, en afirmar que fins al mes de maig, quan ell va tornar a l´alcaldia, no s´havia dut a terme «cap acció» per resoldre el problema, ni per part de la Guàrdia Urbana, ni els serveis socials, urbanisme o salut pública de l´ajuntament. Segons va explicar, el passat octubre va demanar al jutjat que autoritzés l´entrada municipal en la nau, els propietaris de la qual mai van denunciar l´ocupació, per resoldre problemes de convivència i salubritat, però no va rebre resposta.

D´acord amb Albiol, davant la «negativa» de les persones que vivien en l´edifici de deixar entrar als serveis socials, va sol·licitar en una carta al jutge degà de Badalona, Josep Maria Noeales, que li permetés l´accés a l´immoble per «comprovar les condicions d´higiene, salubritat i de qualitat de vida» dels seus ocupants, això després d´haver obert un expedient urbanístic a la propietat.

No obstant això, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va precisar en un comunicat que la missiva d´Albiol va ser una «carta personal» amb un caràcter «extrajudicial», ja que no es tractava ni d´una denúncia ni d´un escrit formal que permetés l´acció judicial «d´acord amb les mínimes exigències processals que habilitarien la intervenció d´un jutge». El TSJC va matisar també que, davant la inexistència de demandes civils, denúncies penals i atestats policials que apuntessin a usurpació de béns o altres delictes comesos a l´interior de la nau, els jutjats de Badalona no han estat requerits per intervenir, com tampoc han rebut «cap petició» per part del consistori els tribunals contenciosos de Barcelona.

De la seva banda, els propietaris de la nau, en un comunicat fet pel seu advocat, David Aineto, van detallar que van desistir de denunciar l´ocupació per «humanitat», encara que finalment van iniciar gestions amb l´ajuntament per proposar un desallotjament «pactat» del recinte. La propietat està vinculada a dos exjugadors professionals de bàsquet, l´exblaugrana Xavi Fernández i l´ex-TDK Antonio Medianero.