La Policia Local de Manresa i els Mossos d´Esquadra intensificaran la vigilància als espais públics de la ciutat, i sobretot a les terrasses de bars i restaurants, per garantir el compliment de les mesures de prevenció contra la covid. L´Ajuntament de Manresa va anunciar ahir els controls al mateix temps que va fer una crida a la responsabilitat i va demanar a la ciutadania que no abaixi la guàrdia per l´evolució negativa de les xifres de contagi a la ciutat.

A les terrasses es controlarà que les persones que hi hagi portin la mascareta, que només es poden treure en el moment que s´està consumint; que es compleixi el distanciament entre taules, on hi ha d´haver un màxim de quatre persones; i que els tancaments de les terrasses tinguin un màxim de dues cares de lona esteses, que és la norma que han de complir perquè es puguin considerar terrasses exteriors. En aquestes l´aforament és del 100%. Si les lones de les terrasses exteriors tenen més de dues cares, es consideren locals interiors i, per tant, el seu aforament queda reduït al 30%.

També es controlarà als interiors dels establiments. Es vetllarà perquè que no s´excedeixi el 30% d´aforament permès, l´ús de mascareta quan no s´estigui consumint i que, tal com preveu la normativa, no hi hagi consum a la barra.

A l´hora d´anunciar aquestes mesures l´Ajuntament de Manresa va recordar que l´índex de rebrot era ahir de 462 punts, 277 per sobre de la mitjana de Catalunya i molt per sobre dels 100, quan es considera molt alt.

També la velocitat de contagi se situa per sobre de la mitjana catalana. Fa una setmana es va baixar de l´1, però ahir era d´1,24, mentre que al conjunt de Catalunya era de 0,95. 0,90 és el llindar que marca poder canviar de fase de desescalada.

En aquest mateix sentit l´Ajuntament va recordar que en els cribratges que es van fer la setmana passada es va detectar un 1% de positius asimptomàtics , 13 dels 1.355 tests d´antígens que es van realitzar. Un percentatge que si s´extrapola al conjunt de la ciutadania, de 78.269 habitants, donaria com a resultat que hi podrien haver 782 persones a Manresa amb el virus sense tenir símptomes i escampar-lo.