Els caps d´estat i de govern de la Unió Europea van aconseguir ahir al matí, després de negociar tota la nit, un acord per establir un objectiu de reducció d´emissions de gasos d´efecte hivernacle d´almenys un 55% el 2030. Els vint-i-set es van passar tota la nit negociant per salvar les reticències d´alguns socis, com Polònia i la República Txeca, que exigien més claredat sobre com assolir l´objectiu. L´acord dels líders suposa elevar la meta al final de la propera dècada, que fins ara se situava en el 40% pel que fa als nivells del 1990, però no n´hi havia prou per aconseguir l´objectiu de neutralitat climàtica a la UE el 2050.

Diversos caps d´estat i de govern van celebrar l´acord pocs minuts després a Twitter, com el primer ministre portuguès, António Costa, i el belga, Alexander De Croo. També s´hi va pronunciar el president francès, Emmanuel Macron.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va reconèixer ahir que és «molt probable» que el Regne Unit no tanqui un acord amb la UE sobre la relació futura abans del 31 de desembre, tret que es faci una «gran oferta» per part europea.

En declaracions a la premsa britànica, el premier va subratllar que les negociacions continuen i encara hi podria haver «una gran oferta, un gran canvi en el que diuen, però encara no l´he vist».

Tot i que encara es poden fer «progressos», va reconèixer que «és molt, molt probable» que no hi hagi acord. Aquesta «solució», va subratllar, no és el que Regne Unit tractava d´«aconseguir», però serà «meravellosa» per al país: «Podrem fer el que vulguem a partir de l´1 de gener».