El grup municipal de la CUP a Santpedor, amb dos regidors a l´oposició al consistori, demana que la residència de gent gran Can Jorba, de titularitat municipal però amb gestió concedida a l´empresa l´Onada, sigui intervinguda pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya davant el brot de covid-19, que ahir comptava amb 59 positius, per «pal·liar la situació actual i fins que aquesta s´hagi resolt». Per la seva banda, des del consistori, governat per ERC i Junts, han mostrat la seva confiança en el centre i defensen la resposta que s´ha donat a la situació.

La CUP demana la intervenció del centre per part de la Generalitat argumentant «la gravetat de la situació que es viu a la residència», i que, segons la formació, afecta el 76% dels usuaris. Els cupaires han manifestat en un comunicat fet públic ahir que «en altres casos similars», com els de les residències de Bellver de Cerdanya o de Berga, «van ser intervingudes pel Departament de Salut per tal de pal·liar la situació». Consideren també que «els protocols legalment establerts a dia d´avui protegeixen l´existència de brots a les residències».

Per la seva banda, des del consistori defensen «la resposta professional de l´equip de l´Onada que, des del primer minut, va informar a l´Ajuntament i hi ha hagut una transparència total». Segons fonts municipals, «hi ha plena confiança que les coses es fan adequadament i s´han pres les mesures i es fa el seguiment oportú» del brot que tot i tenir un nombre molt elevat de casos majoritàriament són asimptomàtics. També han recordat, tal com van fer públic en un comunicat la setmana passada, que la direcció del centre compta amb suport de professionals per a fer front a aquest brot i cobrir les vacants existents (hi ha 5 professionals afectats), de manera que es dóna garanties d´assistència i atenció.

A banda de la intervenció del centre, des de la CUP es demana que «sigui convocada de forma telemàtica la Comissió de Seguiment de la Residència l´Onada de Santpedor, per tal que l´empresa concessionària doni explicacions a tots els grups municipals i es pugui escoltar a les treballadores i usuàries del servei sobre l´estat actual i les possibles causes del brot». També exigeixen que es faci «una investigació per esbrinar les causes, amb l´objectiu de detectar alguna possible negligència o incompliment dels protocols legalment establerts».

Des de l´Ajuntament de Santpedor han defensat la bona coordinació i la transparència que hi ha hagut davant el brot de covid a la residència, tan de cara a les famílies com a la ciutadania en general i els grups municipals.