La Fiscalia Anticorrupció ha defensat davant l´Audiència de Barcelona la legalitat de les intervencions telefòniques del «cas Volhov», tot i que inicialment no compartís la necessitat d´ordenar-les, i ha descartat que hagin vulnerat drets fonamentals dels investigats.

Segons fonts del ministeri públic, la Fiscalia s´ha oposat així al recurs que alguns dels detinguts en el «cas Volhov», entre ells l´empresari i excàrrec de CDC David Madí, han presentat davant l´Audiència de Barcelona perquè declari la nul·litat de les intervencions telefòniques que sustenten la investigació, per entendre que es basen en meres «conjectures».

Les intervencions telefòniques impugnades van ser ordenades pel titular de jutjat d´instrucció número 1 de Barcelona, en el marc d´una causa centrada en el presumpte desviament de fons públics a l´expresident de la Generalitat Carles Puigdemont que ha derivat en altres investigacions sobre suposat tràfic d´influències en negocis d´empresaris pròxims al sobiranisme com Madí i l´exconseller d´ERC Xavier Vendrell.

En l´escrit presentat davant l´Audiència, la Fiscalia sosté que, independentment de si està o no d´acord amb la direcció de la investigació, la interlocutòria que acordava les intervencions telefòniques està prou motivada.

En aquest acte, raona el ministeri públic, el jutge instructor exposa els motius que el porten a ordenar les escoltes i la gravetat dels delictes investigats, de manera que conclou que les intervencions telefòniques i seguiments són una mesura necessària i proporcional.

Per aquest motiu, la Fiscalia Anticorrupció sosté que no s´ha vulnerat cap dret fonamental als investigats i que les intervencions telefòniques no pateixen cap «vici de nul·litat» encara que insisteix que no comparteix la necessitat d´aquesta mesura.

L´agost del 2019, quan la causa estava encara sota secret de sumari, la Fiscalia es va oposar a la primera intervenció telefònica als empresaris detinguts en l´operació «Volhov» -Madí, Vendrell i Oriol Soler- sol·licitada per la Guàrdia Civil, en considerar-la «precipitada» per falta d´indicis.