Reig Jofre ha arribat a un acord amb Janssen Pharmaceutcal Companies de Johnson&Johnson per a la transferència tecnològica de la producció a Barcelona de la seva candidata a vacuna Covid-19, actualment en investigació, segons ha informat la companyia en un comunicat i en un fet rellevant a la Comissió Nacional del Mercat de Valors. Reig Jofre ha explicat que la pròxima posada en marxa d'una planta d'última generació a Catalunya el primer trimestre del 2021 suposarà una "oportunitat única" per al subministrament ràpid i segur de la candidata a vacuna.

El conseller delegat de Reig Jofre, Ignasi Biosca, ha explicat a Efe que Reig Jofre produirà la vacuna des d'Espanya, però no només per al mercat espanyol, sinó per a "mercats internacionals", encara que ha afegit que Janssen marcarà quan s'ha d'iniciar la producció, el volum i els països als quals es dirigirà.

En una comunicació a la CNMV, el supervisor borsari espanyol, Reig Jofre ha explicat que la planta d'injectables estèrils que s'encarregarà de la producció, situada a Sant Joan Despí (Baix Llobregat), estarà acabada en el primer trimestre del 2021, fet que permetrà "un subministrament ràpid i segur de la candidata a vacuna" d'aquesta farmacèutica, integrada en el grup Johnson & Johnson.

En virtut de l'acord, la farmacèutica catalana serà la responsable de la formulació, ompliment i envasat de la candidata a vacuna de Janssen.

A mitjans de novembre, Reig Jofre va precisar que preveia posar en marxa en el primer trimestre del 2021 la seva nova planta d'injectables estèrils, en què ha invertit 30 milions, i ja va avançar que la seva capacitat tecnològica i industrial li permetria potencialment fabricar la vacuna contra la Covid-19.

Biosca ha dit que aquesta planta podria produir "més de 250 milions de dosis de la vacuna a l'any", però que Janssen ha de decidir quina capacitat de producció requereix.

Ha explicat que la producció de la vacuna de Janssen requerirà una inversió addicional -ja iniciada- a la planta de Sant Joan Despí per garantir el compliment dels nivells de bioseguretat i dels requeriments de la candidata a vacuna de Janssen, però no ha revelat l'import de la inversió ni tampoc les implicacions econòmiques d'aquest acord per a la farmacèutica catalana.

El primer executiu d'aquesta companyia ha ressaltat que l'acord segellat amb Janssen per a la transferència tecnològica de la producció de la seva candidata a vacuna suposa "una gran notícia per al teixit industrial a Espanya", ja que la indústria farmacèutica espanyola està "en primera línia d'aquest projecte de transcendència mundial".

"Per a Reig Jofre és un repte important, però també il·lusionant", ha dit Biosca, que ha recordat que l'espanyola Laboratorios Rovi és una altra de les companyies que produirà una altra de les vacunes de referència, la de la nord-americana Moderna.

A la pregunta de quan poden estar a punt la producció dels primers lots de la vacuna de Janssen, el directiu ha evitat donar terminis, i ha recordat que de moment Reig Jofre està "homologada" per Janssen per produir la seva vacuna, i que estarà "preparada" per produir quan es requereixi des de la seva planta de Sant Joan Despí, que ha de culminar en el primer trimestre de l'any els processos de validació i posada a punt.

Janssen té en marxa dos assajos clínics en fase III, un als EUA i un altre a Europa, en el qual participen hospitals espanyols, per testar la seva vacuna, anomenada Ad26.COV2.S.

Aquesta vacuna està basada en un adenovirus recombinant no replicatiu, per generar una resposta immunològica davant d'una de les proteïnes del coronavirus, coneguda com a proteïna S.

Biosca ha assegurat que, de les parts que conformen la vacuna, l'antigen es farà en altres instal·lacions, mentre que Reig Jofre s'encarregarà de la formulació, l'ompliment i l'envasat de la vacuna.