La International Hospital Federation (IHF) ha distingit la Fundació Althaia per haver creat un sistema que permet que en un mateix quiròfan es puguin operar pacients amb covid i sense.

Acció objecte de reconeixement ha estat l´aïllament d´una de les sales d´operacions del bloc quirúrgic de l´Hospital de Sant Joan de Déu junt amb els seus espais adjacents.

Amb aquesta finalitat es van instal·lar unes portes automàtiques als espais de passadís annexos al quiròfan. D´aquesta manera, es poden controlar les condicions ambientals dels espais adjacents al quiròfan i modificar-les quan és necessari.

Així, si el pacient és covid, els espais adjacents es depressionen respecte a la resta d´espais del bloc quirúrgic, de tal manera que el possible aire contaminat que surt de la sala d´operacions es queda en aquests espais adjacents aïllats i es pot extreure amb totes les garanties de seguretat. Quan el pacient és no covid, els espais es deixen de depressionar i es mantenen en les mateixes condicions que la resta del bloc quirúrgic.

Amb aquest sistema no és necessari canviar les condicions ambientals del quiròfan, sinó que es modifiquen les condicions ambientals dels espais adjacents. Es facilita així la polivalència d´aquesta sala d´operacions on s´hi poden intervenir pacients covid i pacients no covid. Si no es fes així, aquest quiròfan s´hauria de dedicar exclusivament al pacient covid, tal i com es va fer durant la primera onada de la pandèmia.

S´han fet 156 intervencions en el quiròfan polivalent, de les quals un 6% amb pacients covid.

Althaia és un dels 100 hospitals d´arreu del món reconegut pel programa «International Hospital Federation Beyond the Call of Duty for Covid-19 Program».

Es tracta d´un reconeixement internacional a la capacitat de transformació i d´innovació de la institució per afrontar la pandèmia.

La selecció del projecte ha anat a càrrec d´un comitè internacional format per setze experts de la indústria sanitària.

El programa té per objectiu reconèixer les noves maneres d´actuar que s´han hagut de desenvolupar, implementar i adoptar durant la pandèmia i que han accelerat la transformació positiva en la prestació de l´atenció sanitària. Tal com indica el nom del programa, és un reconeixement a aquelles institucions que han anat «més enllà de l´obligació del deure». En la ideació i execució d´aquest projecte hi ha intervingut l´equip del departament d´Infraestructures i Serveis generals d´Althaia i la Unitat d´Infeccions juntament amb els equips mèdics i d´infermeria de l´àrea quirúrgica.

La International Hospital Federation és una organització internacional no governamental sense afany de lucre. L´entitat és una plataforma per a l´intercanvi de coneixement i experiència estratègica, així com oportunitats per a col·laboracions internacionals amb actors del sector.