El secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha reconegut aquest dimecres que "no estem bé i anem molt malament" en l'evolució de la pandèmia. Davant d'això, ha dit que "clarament s'haurà de reduir mobilitat i interacció social" i "com més aviat millor", al temps que ha afirmat que s'està en fase d'expansió. Ha explicat que el Govern està analitzant la situació però que no hi ha cap decisió presa. També s'ha mostrat partidari d'endurir el pla de Nadal.

Argimon ha informat que entre els dies 6 i 15 d'aquest mes s'han produït 11.800 nous positius de covid-19. A més, l'Rt (velocitat de propagació de virus) està entre 1,45 i 1,50, amb el risc de rebrot a l'alça, ha assegurat. Les dades publicades per Salut aquest dimecres indiquen una Rt d'1,22 però aquesta és la situació que hi havia fa tres dies ja que es basa en les PCR i els resultats d'aquestes poden tenir fins aquestes 72 hores de demora. Per tal d'obtenir una foto més actualitzada, Salut ha treballat en les darreres setmanes en un nou mètode de càlcul dels indicadors fent ús dels tests d'antígens, amb els que s'obtenen els resultats el mateix dia. El secretari de Salut Pública ha dit que han comprovat que aquesta és una manera "robusta i fiable" de calcular els indicadors.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Argimon ha reiterat la seva opinió que "si fóssim un país ric, segurament hauríem pres altres decisions", més dràstiques, perquè es podria compensar econòmicament els treballadors i petits empresaris.

Pel que fa al proper Nadal, el secretari de Salut Pública de Catalunya ha recomanat reunions "tan petites com sigui possible" i a l'aire lliure, si es pot, i que cada persona sigui conscient "de la responsabilitat i el risc" que comporten aquestes decisions.

Ha recordat que els professionals sanitaris estan esgotats i que el 25% de les persones ingressades ho són per covid, el que comporta conseqüències en les llistes d'espera per a la resta de patologies.

Salut treballa en un nou mètode de càlcul dels indicadors

El Departament de Salut treballa en un nou mètode de càlcul dels indicadors que situaria l'Rt, entre el'1,45 i l'1,50. Així ho ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, a Catalunya Ràdio, on ha detallat que el mètode es basa en el tests d'antígens i no les PCR i dona una foto més "actualitzada". Això situaria els casos de la darrera setmana en 12.000. Davant d'això, ha dit que "clarament s'haurà de reduir mobilitat i interacció social" i "com més aviat millor", al temps que ha afirmat que s'està en fase d'expansió. Ha explicat que el Govern està analitzant la situació però que no hi ha cap decisió presa.

"No estem bé i m'atreviria a dir que anem malament", ha estat l'anàlisi fet per Argimon. Ha afegit que la situació és conseqüència d'haver incrementar la mobilitat i la interacció - ha qualificat d'"impressionants" les imatges de Barcelona durant el pont de la Puríssima- però no creu que el pla de reobertura hagi estat un error tenint en compte les possibilitats econòmiques del país. "Si fóssim un país ric les decisions que prendríem serien diferents", ha reiterat.

En una entrevista a 'eldiario.es', ha afirmat també que tot sembla indicar que s'està davant de la tercera onada i a Catalunya Ràdio ha afegit que la corba d'aquesta tindria la mateixa durada que les anteriors -entre 3 i 4 setmanes de pujada i les mateixes de baixada- però amb un pic "menys alt" que l'anterior.

"Si fas una passa i veus que no va en la bona direcció has de fer pas enrere i això és normal a la vida", ha declarat. Tot i reconèixer que s'haurien de prendre mesures al més aviat millor, ha afirmat que els tempos en l'administració a vegades són "complicats" i no es poden aplicar mesures d'un dia per l'altre.

Endurir el pla de Nadal

D'altra banda, ha respost que li sembla "molt bé" que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi obert la possibilitat d'endurir les mesures per al Nadal i ha assegurat que és el que s'hauria de fer a Catalunya. En tot cas, ha recomanat fer trobades "el més petit possibles" i les mínimes possibles també, a l'aire lliure a poder ser.

En aquest sentit, ha explicat que es treballa també en el protocol que han de seguir les residències per a que els usuaris puguin passar un temps en família. Entre d'altres, ha explicat que no és partidari de permetre sortides d'unes hores, per exemple només per anar a un àpat, sinó que aquestes haurien de ser d'un mínim de tres dies. A més, ha enumerat les recomanacions de fer cribratges previs i "mesures de vigilància" a la tornada.

Baixa incidència per a la vacunació

El secretari de Salut Pública ha mencionat també la importància de tenir una baixa incidència del virus de cara a iniciar la campanya de vacunació per garantir uns bons resultats. Això permetria evitar situacions en què la vacuna podria no tenir efecte perquè la persona a la que se li subministra tingui el virus.

Segons Argimon, la immunitat de grup no s'assoliria fins a "finals d'any" i sempre i quan tot vagi bé, tot i que ha reconegut que aquesta previsió "es podria escurçar".

Demana a Mitjà que aporti proves

Per últim, Argimon ha assegurat que no li consta que existís una circular del Departament de Salut que durant la primera onada recomanés a les residències contenir-se a l'hora d'enviar malalts als hospitals, tal i com va dir aquest dimarts l'epidemiòleg Oriol Mitjà. Argimon ha demanat a Mitjà que si té alguna prova la porti a un jutjat. "Però que la porti i l'ensenyi", ha etzibat.