El Govern va confirmar ahir que el retorn a les escoles després de Nadal serà l'11 de gener i no el 8, com estava previst al calendari acadèmic, per prudència de possibles contagis a l'escola després de les trobades familiars durant les festes. A més, un cop tornin a començar les classes, el Departament de Salut iniciarà un cribratge massiu de professionals de l'educació. Des de l'11 fins al 29 de gener es preveu realitzar 170.000 proves PCR que seran voluntàries per professors, monitors de menjador, serveis d'atenció educativa especial, responsables d'extraescolars i qualsevol persona que treballi o entri en un centre educatiu.

«És una mesura preventiva que ha de facilitar que els hipotètics contagis durant les vacances de Nadal i fins al dia de Reis arribin a l'escola en la mínima expressió possible; que afecti de la manera més insignificant possible els grups estables de les escoles», va remarcar el conseller d'Educació, Josep Bargalló. El conseller va dir que aquesta decisió, que s'ha adoptat a petició de la comunitat educativa, seguint les recomanacions de la Comissió Europea i del Departament de Salut, comportarà «una reducció de riscos i menys confinaments» al gener.

El calendari escolar actual indicava que els alumnes de primària i secundària de Catalunya havien de tornar a les aules el 8 de gener, divendres, però amb aquesta decisió no ho hauran de fer fins al dia 11, la qual cosa suposarà cinc dies després de la celebració del Dia de Reis en què és habitual que les famílies tinguin contacte amb els menors per portar els regals, el que, segons Salut, incrementarà el risc de contagis.

Preguntat per si la data de tornada a l'escola es podria posposar encara més en el cas que les dades epidemiològiques fossin pitjors, Bargalló va afirmar que a ara «la decisió és aquesta, però tenim prou experiència per dir que, amb canvis de dades, canvis de decisions». I va afegir que si arribés el dia 11 de gener amb dades que portessin el s governs a decisions «més restrictives, aquestes afectarien l'escola».

La velocitat de propagació del coronavirus segueix a l'alça i la xifra de morts no deixa de créixer, el que aboca Catalunya a haver de fer «un pas enrere» en el pla de Nadal del Govern. Catalunya va assolir ahir t una Rt d'1,22 (dimarts era d'1,11), i la xifra de morts va augmentar, amb 62 notificats les 24 hores anteriors, 23 més que el dia abans, la qual cosa eleva el total des de l'inici de la pandèmia a 16.494 persones.

Segons les dades del Departament de Salut, el risc de rebrot (EPG), que mesura l'índex de creixement potencial de l'epidèmia, també puja fins als 245 punts des dels 219 de dimarts, mentre la pressió als hospitals disminueix però molt poc. Així, estan ingressades als hospitals catalans 1.476 persones, 35 menys que dimarts, de les quals 345 segueixen a les unitats de cures intensives, sis menys.

Aquestes dades confirmen el canvi de tendència a l'alça que es registra des de dilluns i força al Govern a haver de revisar el pla de Nadal -que permet la mobilitat lliure per tot Catalunya els dies 24, 25 i 26 de desembre i 1 de gener-, si bé l'executiu català encara no ha concretat quins canvis farà.

En el ple del Parlament, el vicepresident del Govern en funcions de president, Pere Aragonès, va advertir que si les dades mantenen aquesta tendència «extremadament preocupant» s'haurà de fer «un pas enrere», amb més restriccions a les portes del Nadal.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, va admemetre que les dades «són els que són» i va donar per fet uns «passos enrere» que, va dir, s'explicaran quan «estiguin concretats». Aquest cribratge s'unirà a d'altres massius, com el que es farà properament a través de les farmàcies, per tal de reduir la incidència de virus.

Catalunya va «molt malament», va valorar el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, que va advertir que si el virus està molt estès pot haver-hi «problemes amb la vacunació» el gener, especialment a les residències de gent gran, on es vol començar a vacunar en primer lloc. Argimon va informar que entre els dies 6 i 15 d'aquest mes s'han produït 11.800 nous positius de Covid-19. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Argimon va reiterar la seva opinió que «si fóssim un país ric, segurament hauríem pres altres decisions», més dràstiques, perquè es podria compensar econòmicament els treballadors i petits empresaris. Quant al Nadal, Argimon recomana reunions «el més petites possible» i a l'aire lliure, si es pot, i que cada persona sigui conscient «de la responsabilitat i el risc» que comporten aquestes decisions. Tot plegat en un marc en què algunes residències continuen en estat crític. La de pitjor situació és la Fiella de Tremp, on tres persones més van perdre la vida ahir a causa del brot de covid, de manera que ja són 58 les defuncions en aquest centre. Preocupa també el brot en una escola de Linyola, amb més de 60 persones positives i que ha obligat a aïllar 120 veïns.

D'altra banda, l'augment de casos de coronavirus i de la incidència acumulada al conjunt de l'Estat va dur ahir el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes a acordar endurir les mesures per Nadal si aquestes ho consideren oportú, encara que de moment es manté el pla aprovat fa dues setmanes. El pla de Nadal contempla mesures com retardar el límit a la mobilitat nocturna per la Nit de Nadal i la Nit de cap d'any fins a la 1.30 hores; el tancament perimetral de les comunitats en tot el període nadalenc, excepte per a desplaçaments de familiars; i sopars i menjars de no més de 10 persones el 24, 25 i 31 de desembre i l'1 de gener. Després de la reunió d'ahir, les autonomies podran reduir a menys de deu persones les reunions en la Nit de Nadal, Nadal i Nit de cap d'any i restringir la mobilitat de familiars i afins.