La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula Von der Leyen, vol que els 27 països de la Unió Europea (UE) iniciïn el mateix dia la campanya de vacunació contra la covid-19, que podria ser abans de final d´any si les autoritats sanitàries aproven el 21 de desembre el prototip Pfizer-BionTech. «Per arribar al final de la pandèmia necessitarem vacunar fins al 70% de la població. Aquesta és una tasca enorme. Així que comencem al més aviat possible la vacunació, junts, com a Vint-i-set, començant el mateix dia», va dir Von der Leyen ahir en un discurs a l´Eurocambra.

La presidenta de la CE, metge de formació, va advocar per un gest simbòlic perquè els països de la UE iniciïn «l´erradicació de l´horrible virus junts i units», i des de Brussel·les van afegir «la Comissió està preparada per secundar activament un inici de la vacunació en tots els països al mateix temps».

Si l´Agència Europea del Medicament (EMA, per la sigla en anglès) concedeix l´«autorització condicional de mercat», Brussel·les, en contacte «constant» amb els estats membres, podrà «ajudar-los a llançar la campanya de vacunació», va declarar en roda de premsa el portaveu cap de la institució, Eric Mamer, que no va donar més detalls.

Els caps d´Estat i de Govern dels països de la UE van destacar a les conclusions del Consell Europeu de la setmana passada la importància de «garantir que les vacunes es posin a la disposició de les persones a la UE a temps i de manera coordinada». Però ni les capitals ni l´Executiu comunitari han posat data concreta per començar a protegir els 447 milions de ciutadans europeus, més enllà que la mateixa Von der Leyen hagi assenyalat que espera que sigui abans de nit de Cap d´Any.

Mentrestant, Brussel·les estudia els plans de vacunació aportats pels estats membres i espera que el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) aporti «un informe sobre afers com la identificació de grups prioritaris i la preparació de la infraestructura» a cada país de la UE. «No puc donar més informació. La Comissió està en contacte amb els desenvolupadors», van dir a la Comissió Europea.