Els Mossos d'Esquadra han arrestat 13 persones implicades en els aldarulls ocorreguts el 30 d'octubre passat durant una concentració contra les restriccions per coronavirus. Aquell divendres a les sis de la tarda, centenars de ciutadans empleats en sectors tan diversos com la restauració o els centres d'estètica van convocar una protesta davant el Palau de la Generalitat contra el tancament dels seus negocis decretat per frenar l'avenç de la pandèmia a cavall de la segona onada. La mobilització va cobrar un caire diferent en qüestió de minuts i van començar a produir-se greus atacs contra el cordó policial del dispositiu dels Mossos. La investigació de la policia catalana ha arribat a la conclusió que 13 sospitosos arrestats dimarts van actuar de forma concertada i planificada per crear aquests aldarulls. Segons fonts policials, els identificats pertanyen al col·lectiu de Boixos Nois, l'afició més radical del FC Barcelona, i són treballadors del sector de l'oci nocturn.

El llançament d'objectes contra els antiavalots desplegats a Sant Jaume va acabar desencadenant un violent enfrontament a la Via Laietana al qual es van sumar grups de manifestants de procedència diversa i ideologia contrària. Van resultar ferits 19 agents dels Mossos i de la Guàrdia Urbana i la nit es va saldar amb 15 persones arrestades, a les quals ara s'hi sumen aquestes 13. Un balanç provisional, ja que encara queden dues persones en cerca i captura, fet que eleva a 28 la xifra total de detinguts.

La investigació policial va arrencar aquella mateixa nit i s'ha allargat un mes i mig. La revisió de les imatges d'aquells fets i el testimoni dels agents presents al dispositiu ha permès identificar aquests 13 participants. Segons fonts policials, aquests van actuar de manera coordinada i concertada per «atacar amb violència els efectius d'ordre públic» presents a Sant Jaume. Els Mossos els atribueixen delictes de manifestació il·lícita, desordres públics, danys, atemptat contra agents de l'autoritat i pertinença a grup criminal. Les detencions es van portar a terme el 15 de desembre, dimarts, en un dispositiu desplegat al matí que va irrompre als domicilis dels investigats: sis a Barcelona, dos a Sitges, un a Vilanoca i la Geltrú, un a l'Hospitalet de Llobregat, una a Esplugues de Llobregat, un a Cervelló i un a Sant Joan Despí.

Els Mossos responsabilitzen els arrestats de l'inici d'uns aldarulls que després es van traslladar a la Via Laietana i que van comptar amb l'assistència d'altres grups de manifestants. Durant aquells disturbis es van cremar contenidors, es van llançar pedres contra els policies i també, aprofitant la confusió de l'escenari diversos joves van irrompre en dos establiments per saquejar-los.