Un total de 46 professionals sanitaris pertanyents als quatre principals hospitals de Barcelona (Vall d'Hebron, el Clínic, el del Mar i Sant Pau) i a l'atenció primària van publicar aquest dijous a mitjanit un manifest per demanar «esperit de sacrifici» davant una tercera onada de coronavirus que serà, adverteixen, letal. Els sanitaris expressen la seva preocupació per Nadal, que començarà la setmana vinent i que provocarà un augment de la interacció social en un moment en què ja estan creixent els contagis i els pacients ingressats en unitats de cures intensives (ucis) per la Covid-19. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) parla ja d'una tercera onada del virus.

«Respecte al nombre de morts només relacionats amb la covid-19, de vegades sentir aquests cruels números ens fa perdre la perspectiva [...], però és com si cada dia a Espanya s'estavellés un Airbus 320», adverteix el manifest titulat 'Veient la llum a la sortida del túnel, però amb prudència i amb necessitat del màxim rigor del col·lectiu'. Entre els signants d'aquest manifest hi ha prestigiosos especialistes com el cap del Servei d'Oncologia Mèdica de Vall d'Hebron, Josep Tabernero (Premi Nacional de Recerca de Catalunya 2020); el director de recerca del Clínic, Elías Campo (referent mundial en els estudis que han aconseguit desxifrar el genoma de la leucèmia limfàtica crònica), o la cap d'obstetrícia i ginecologia reproductiva de Vall d'Hebron, Elena Carreras (elegida el 2015 com a millor ginecòloga d'Espanya per 'Forbes').

El manifest alerta també que la pandèmia està afectant el tractament d'altres malalties: «Des d'inicis d'any, hem diagnosticat un 15% menys de malalts amb càncer i hem atès un 40% menys de primeres visites de malalties mentals [...] Altres exemples que ens han de fer reflexionar són la gravetat d'infarts cardíacs i ictus que hem vist aquests mesos i que feia anys que no vèiem». Són les conseqüències de la por d'anar a l'hospital, d'infravalorar certs símptomes i, sobretot, que tot el sistema sanitari s'hagi dedicat a atendre malalts de coronavirus. A més, els metges recorden que, malgrat que el coneixement sobre el virus és avui més alt que fa mesos, «el nombre de persones que desenvolupen la malaltia continua sent molt elevat».

Com una guerra

Els sanitaris comparen l'actual crisi sanitària amb la de les grans guerres europees del segle passat. «Afrontem aquesta tercera onada amb la ciutadania cansada [...], amb unes pèrdues econòmiques i una crisi que no es recorda des del final de les guerres europees del segle passat i que afecta moltíssimes famílies [...] També els professionals sanitaris estan cansats», asseguren en el manifest. I per això, fan una crida a prendre's «molt seriosament» les recomanacions epidemiològiques i sanitàries, perquè «l'impacte de la tercera onada sigui el menor possible». «Una altra emergència sanitària produiria una pèrdua de salut en la societat que ens costaria molts anys tornar a recuperar», adverteixen.

Els sanitaris reconeixen que «hi ha llum al final del túnel» gràcies a la vacuna, que a Espanya començarà a administrar-se al gener, però la immunitat col·lectiva (a la qual s'arribarà quan entre el 60% i el 70% de la població estigui vacunada) no arribarà fins a la tardor, segons van reconèixer el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon. «El nombre d'avions que s'estavellaran en els pròxims mesos dependrà del que fem les pròximes setmanes i les festes de Nadal. De tots nosaltres depèn i serà la nostra responsabilitat», finalitza el manifest.

Aquest és el manifest dels 46 professionals sanitaris dels hospitals Vall d'Hebron, el Clínic, el del Mar i Sant Pau, i de l'atenció primària.