Entre el 27 i el 29 de desembre es començarà a Espanya a administrar la vacuna desenvolupada per Pfizer i BioNTech contra el coronavirus, una vegada sigui aprovada per la Comissió Europea i després del vistiplau de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès), segons van informar ahir fonts del Ministeri de Sanitat.

Es tracta de les mateixes dates que ahir va confirmar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en un breu missatge a Twitter, si bé no va precisar quins estats membre seran els primers a activar les seves campanyes encara que Espanya podria ser un d'ells ja que el país «està preparat» per a això.

Ara bé, abans que la vacuna arribi a Espanya, la EMA ha de donar primer donar llum verda al fàrmac en la reunió que ha previst per al proper dilluns, moment a partir del qual la Comissió s'ha preparat per a poder concloure el procés formal en tot just dos dies, el 23 de desembre, tot i que es tracta d'una burocràcia que habitualment requereix 67 dies. No obstant això, l'agència continua mantenint la reunió prevista per al 29 de desembre per si necessiten valorar més dades.

La vacuna compta amb dues dosis, administrades en un interval de 21 dies entre cadascuna, si bé des de la primera dosi ja existeix un cert nivell de protecció enfront del coronavirus.

Encara que de moment no se sap amb exactitud quantes dosis arribaran en el primer enviament a Espanya, atès que dependrà de la capacitat que tingui la companyia de distribuir-la, s'espera que totes les comunitats autònomes comencin alhora i de manera coordinada a administrar-la als grups prioritaris.