El Govern del president Donald Trump va anunciar aquest dimecres que sancionarà amb fins a 200 milions de dòlars Califòrnia, perquè aquest estat governat pels demòcrates exigeix a les companyies d'assegurances cobrir el cost dels avortaments voluntaris, cosa que, segons va dir, viola la llei federal.

El governador de Califòrnia, Gavin Newsom, va respondre denunciant aquest «acte polític mesquí». «La salut de la dona és la salut pública», va dir en un comunicat.

El tema de l'avortament divideix profundament els Estats Units. Quan va assumir la presidència, el 2017, Trump, que abandonarà la Casa Blanca el 20 de gener, va cortejar la dreta religiosa prometent en particular nomenar al Tribunal Suprem de Justícia magistrats oposats a l'avortament.

A Califòrnia, un bastió demòcrata i punta de llança de l'oposició a la política del multimilionari conservador, regeix des del 2014 una llei que obliga ocupadors i companyies d'assegurances privades a incloure el reembors dels avortaments en la seva cobertura de salut. L'Administració Trump va estimar a principis d'aquest any que aquesta disposició violava una llei federal sobre llibertat de consciència, que prohibiria qualsevol discriminació contra les companyies d'assegurances que es neguen a cobrir les interrupcions voluntàries d'embarassos.

El Departament de Salut va anunciar en un comunicat dimecres que les autoritats de Califòrnia podrien patir una penalització de fins a 200 milions de dòlars, que els seran retallats dels fons federals.

«Les entitats que reben fons (del Departament de Salut) haurien de pensar-s'ho dues vegades abans de violar la llei federal», va escriure Roger Severino, director de l'oficina de drets civils del ministeri en un comunicat.

El departament va precisar que a Califòrnia se li retindran 200 milions de dòlars dels fons federals cada trimestre fins que modifiqui la legislació local. No obstant això, és poc probable que aquesta decisió s'implementi, ja que el president electe Joe Biden és lliure de revocar-la una vegada assumeixi el càrrec, d'aquí gairebé un mes.

Biden va designar com el seu futur secretari de Salut l'actual fiscal general de Califòrnia, Xavier Becerra.

Segons un sondeig de l'enquestadora Pew que data del 2018, el 58% dels nord-americans pensen que l'avortament hauria de ser legal, mentre el 37% propugnen la seva prohibició.