Des de l'inici de la pandèmia i fins a finals de novembre hi ha hagut més de 1.300 morts a causa de la covid a les comarques de l'àmbit de Regió7. D'aquestes, la meitat eren persones que vivien en residències d'avis. Aquesta proporció del 50 % és superior a la mitjana de Catalunya, que se situa en el 46 %.

En el cas de les defuncions que hi ha hagut a la Fundació Althaia -211 fins ahir des de l'inici de la pandèmia el març passat- la mitjana d'edat és 79 anys. Un 63 % són homes i un 37 % dones. En el 88 % dels casos patien una patologia prèvia relacionada amb la diabetis, una insuficiència cardíaca o bé una afecció respiratòria (veure Regió7 del 29 de novembre).

Segons les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya, al Bages un 20,1% de la població té més de 65 anys; el Berguedà puja a 24,7; a l'Anoia és del 18,2; el Moianès del 18,9; Osona el 18,1; i el Solsonès és del 20,7. La mitjana a Catalunya és del 18,9. Manresa és una de les ciutats de Catalunya amb més sobre envelliment, que vol dir que 19 de cada 100 persones de més de 65 anys en tenen més de 85.

La tercera onada

L'actual situació és de contenció, segons la gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central, Anna Forcada. «Tot fa pensar que ens vindrà una tercera onada i que no hem d'abaixar la guàrdia, continuar amb totes les mesures de seguretat i precaució, i afrontar uns dies de Nadal diferents. No els podrem celebrar com els altres anys», afirma. «Quan ens relaxem amb les mesures veiem que els contagis augmenten». La vacuna dona esperances, assegura.

Per la seva part la cap clínic de l'Hospital de Sant Andreu, Olga Sabartés, afirma que ara tot està més ben organitzat «i som capaços de discernir símptomes que no teníem controlats que en persones grans es manifesten diferent». ambé és cert, diu, que «la gent està molt cansada. L'any s'ha fet llarg, però hi ha el compromís de tothom i capacitat de treball. És un engranatge perquè tot funcioni».