El Govern de Catalunya ha decidit mantenir les restriccions als comerços tant a peu de carrer com en centres comercials, que continuaran oberts amb un aforament al 30% sempre que es garanteixi una bona ventilació. Les noves mesures afecten la restauració i als gimnasos dins d'aquests recintes, que hauran de tancar.

En el cas d'equipaments esportius fora de centres comercials, continuaran oberts amb les mateixes restriccions d'aforament -el 50% a l'aire lliure i el 30% i cita prèvia en interiors- però ara només es podran fer activitats amb mascareta -a excepció de les activitats aquàtiques-. Així, aquells esports on per la seva intensitat no es pugui portar mascareta s'hauran de suspendre o fer-se al carrer, i només es podran fer activitats dirigides de baixa intensitat.

La primera fase del pla de desescalada a Catalunya, posada en marxa el dilluns 23 de novembre, va mantenir el 30% de limitació d'aforament a les botigues de menys de 800 metres quadrats, mentre que les de més de 800 m² podien utilitzar ja tot l'espai, tot i que amb un 30% de l'aforament, però els centres comercials es mantenien tancats.

Els centres comercials reaccionen a les mesures

Els centres comercials lamenten que els seus restaurants i gimnasos hagin de tancar, d'acord amb les noves mesures que ha anunciat la Generalitat per frenar l'expansió de la covid-19 a Catalunya. "Només volem un tracte just", ha reclamat el portaveu de l'Associació Espanyola de Centres Comercials (AECC) a Catalunya, Víctor Garcia, en declaracions a l'ACN. Tot i que l'organització celebra que els comerços puguin continuar oberts, l'AECC defensa que els hàbits de compra han canviat i que la gent "ja no va a passar tot el dia" als centres. Per altra banda, Garcia ha demanat a la Generalitat que intenti prendre decisions amb el màxim d'antelació possible perquè els centres puguin adaptar-se de la millor manera.