Les esperades noves restriccions contra la covid-19 a Catalunya s'han centrat, especialment, en el sector de la restauració. Si bé es restringirà la mobilitat diària a l'àmbit comarcal, es podran fer visites a familiars durant les festes de Nadal, sense modificar el màxim de 10 comensals a casa, i es permet el trasllat a la segona residència i a hotels. En contrapunt, s'estableixen noves franges horàries en bars i restaurants perquè estiguin oberts només en les hores dels àpats.

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, van explicar ahir en una roda de premsa telemàtica aquestes mesures «quirúrgiques», que suposen un «pas enrere» en el pla de desescalada i que va generar una onada d'indignació en el sector de la restauració, especialment castigat a Catalunya per les restriccions acumulades des del mes de març per frenar la pandèmia. Les mesures estaran vigents des del 21 de desembre fins a l'11 de gener i es revisaran el 28 de desembre, sense descartar que es puguin endurir si les dades empitjoren més.

«No pot ser el Nadal que voldríem, sabem que no anem bé i davant la constatació que l'augment de contagis no s'ha estabilitzat i continua creixent, el Govern ha decidit actuar, perquè cal frenar la covid com sigui, costi el que costi», va afirmar Aragonès. El vicepresident va assegurar que des del Departament d'Interior es reforçaran les inspeccions per comprovar que es compleixen les normes, si bé, en al·lusió a la restauració, va voler deixar clar que no hi ha «sectors culpables», ja que «els virus no són als establiments sinó que els duen els clients». En aquest context, va demanar a la societat ser «autoexigents» i complir les normes: «Es pot enganyar una norma, però no el virus».

Els bars i restaurants només podran obrir i servir a l'establiment en dues franges: de les 07.30 hores a les 09.30 hores per servir esmorzars i de les 13.00 hores a les 15.30 hores per servir dinars. En canvi, per als sopars, només podran oferir servei a domicili, de les 19.00 fins a les 22.00 hores. A l'interior dels restaurants es mantindrà l'aforament del 30% com a màxim, amb quatre persones per taula, o sis si són la mateixa bombolla de convivència.

En general, les reunions socials segueixen limitades a sis persones, però el 24, 25, 26 i 31 de desembre, i l'1 i el 6 de gener, es podran ampliar a 10 persones sempre que no excedeixin dues bombolles de convivència, com de fet ja establia el pla de Nadal.

Pel que fa a la mobilitat, s'estableix el confinament perimetral de Catalunya «excepte si es fan desplaçaments per a visites a familiars», va explicar Budó. La mobilitat interior quedarà restringida a l'àmbit comarcal durant tota la setmana -fins ara només era els caps de setma- na-, però també té excepcions: es permet desplaçar-se a la segona residència o a un hotel -mantenint-se dins de la comarca de destinació- sempre que no es trenqui la bombolla de convivència. El toc de queda es manté -a partir de les 22.00 hores-, però la nit de Nadal i Cap d'Any s'amplia a la 1 de la matinada, i la nit de Reis, a les 23.00 hores.

El Govern s'ha vist abocat a canviar el pla de Nadal per la velocitat de propagació del coronavirus, que segueix pujant a Catalunya amb una Rt que ja ha escalat a l'1,41. Altres 2.252 persones han donat positiu i s'han notificat 20 morts més en les últimes 24 hores, la qual cosa eleva el total de morts des de l'inici de la pandèmia a 16.544. Amb tot, les mesures presentades no han agradat a la restauració per massa dures ni als metges per poc contundents.

El Gremi de Restauració de Barcelona ha qualificat aquestes mesures de «declaració de guerra», ja que ho considera «un tancament encobert». Fecasarm, patronal catalana de l'hostaleria i l'oci nocturn, ha acusat el Govern d'«arruïnar el sector de la restauració amb restriccions arbitràries i contraproduents».

Pe la seva banda, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, va denunciar que les «filigranes» del Govern per fer equilibris entre economia i salut han portat a unes restriccions que, segons el seu parer, no són prou dures amb les actuals dades de la covid-19. De fet, la consellera de Salut, Alba Vergés, va semblar ratificar la tesi de Padrós en assegurar que el departament que dirigeix havia aconsellat mesures «més restrictives» que les que va anunciar el Govern. «El punt de vista sanitari és molt clar, però els debats es porten en el marc del Govern, que ha de contemplar l'equilibri entre l'emergència sanitària, l'econòmica, la social i l'emocional», va justificar. Amb tot, la consellera defensa que estan «en la línia d'haver actuat anticipadament». Mentrestant, El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assenyalar que preveu que durant «dies, potser setmanes», els contagis continuen creixent, per la qual cosa «cal ajustar les mesures a la nova realitat»; «podem estar a l'inici de la tercera ona si no es prenen mesures adequades», va avisar.

Vergés va confirmar que la vacunació de la covid-19 començarà el diumenge 27 de desembre a Catalunya.