Andorra ha decretat un dia de dol nacional i tres dies de banderes a mig pal per la mort als 84 anys d'Òscar Ribas, primer cap de govern del país dels Pirineus.

Ribas va ser responsable de l'executiu d'Andorra en quatre períodes, un dels principals impulsors de la Constitució del país i va pronunciar el primer discurs en català a l'ONU. L'actual cap de Govern, Xavier Espot, va expressar les mostres de condol en nom de tot el poble andorrà i va destacar especialment «les seves grans contribucions a la conformació de la institució del Govern i la consolidació definitiva del Principat d'Andorra com un Estat de dret, democràtic i social». Espot també va remarcar el caràcter humanista i la visió de futur d'Òscar Ribas.

Ribas va ser el primer cap de Govern d'Andorra, un càrrec que va assumir del 1982 al 1984. Posteriorment va jurar tres cops més per encapçalar l'executiu entre el 1990 i el 1992, entre 1992 i 1993 -durant la primera legislatura post constitucional- i finalment, el 1994. A banda de cap de Govern, Òscar Ribas també va ser conseller general en dues ocasions, entre el 1972 i el 1979, i ambaixador especial per desenvolupar les relacions amb Europa entre el 2009 i el 2015.

El dia de dol nacional s'ha iniciat aquesta mitjanit i durarà tota la jornada d'avui. A més, les banderes dels edificis oficials hauran de romandre a mig pal avui i els dos dies posteriors.

El funeral es farà avui a les 10 del matí a l'església de Sant Julià i Sant Germà de Sant Julià de Lòria i serà oficiat pel copríncep i arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives. L'aforament estarà restringit.