El govern britànic ha admès que la nova variant de la covid-19, que es contagia molt més ràpid que les anteriors, està "fora de control". Així ho ha dit el ministre de Salut, Matt Hancock, en entrevistes a la BBC i SkyNews aquest diumenge. "Tenint en compte com de ràpid s'estén la nova variant del virus, serà molt difícil mantenir-lo sota control fins que haguem desplegat la vacuna", ha afegit Hancock, que ha demanat als ciutadans que actuïn "com si tinguessin el virus" i es quedin a casa per evitar més contagis. L'anunci ha fet saltar les alarmes als estats europeus, que han començat a suspendre les connexions aèries o ferroviàries. Paral·lelament, Itàlia ha detectat el primer pacient contagiat de la nova soca procedent del Regne Unit.

Països Baixos o Bèlgica ja han prohibit l'arribada de persones del Regne Unit per evitar que s'escampi la nova variant del coronavirus que s'ha detectat a Londres. El govern holandès, en concret, ha suspès tots els vols provinents del Regne Unit des d'aquest diumenge a les 6 del matí fins, com a mínim, l'1 de gener. Per la seva banda, el primer ministre belga, Alexander De Croo, ha suspès les connexions aèries i amb Eurostar amb el Regne Unit per "precaució" durant un mínim de 24 hores mentre s'estudia la situació.

França també s'ha blindat aquest diumenge tallant les comunicacions amb el Regne Unit. El primer ministre francès, Jean Castex, ha apuntat que s'està avaluant la situació i que de moment, des de mitjanit i durant les pròximes 48 hores, tots els fluxos de mobilitat provinents del Regne Unit queden suspesos. Un tancament que inclou l'Eurotúnel, que a partir de les 10 del vespre d'aquest diumenge ha deixat de realitzar el seu servei de transport entre França i el Regne Unit.

Pel que fa a Alemanya, també s'ha afegit a la llista de països que han restringit la mobilitats dels viatgers. Una mesura que també ha entrat en vigor avui mateix i que es revisarà abans del 31 de desembre. Dels vols només en quedarien exclosos els de repatriació, els postals, els de càrrega, i també aquells que transportin personal sanitari.

Itàlia - que ja ha detectat el primer contagiat per aquesta nova variant de coronavirus - és un altre dels països que ha decidit suspendre els vols. Així ho ha assegurat el seu ministre de Sanitat, Roberto Speranza, que ha subratllat que es fa per "precaució".

El govern espanyol ha optat, de moment, per no tancar les fronteres als visitants del Regne Unit, però sí que ha reforçat el control de proves PCR en ports i aeroports a l'espera d'una resposta "coordinada" per part de la UE.

Convocada una reunió d'urgència

La presidència de torn de la Unió Europea, ha convocat una reunió d'urgència per dilluns del comitè de resposta de crisi de la UE sobre el coronavirus per valorar els últims desenvolupaments derivats de la nova variant del virus detectada al Regne Unit. L'únic punt a l'agenda, de fet, serà analitzar la "coordinació de la UE en la resposta" a la nova soca.