El vicepresident del Govern en funcions de president, Pere Aragonès, va signar ahir el decret de convocatòria automàtica d'eleccions pel 14 de febrer a Catalunya. Així ho va anunciar la Generalitat, després que el president del Parlament, Roger Torrent, remetés a Aragonès una resolució, signada minuts abans, en què constata que, esgotat el termini de dos mesos després de la inhabilitació de Quim Torra, cap grup parlamentari ha proposat candidat per a una investidura alternativa.

Amb la signatura del decret de convocatòria, que es publicarà oficialment avui, el Parlament quedarà dissolt i funcionarà la diputació permanent fins a la celebració d'eleccions al cap de 54 dies, el 14F, encara que els partits catalans decidiran el 15 de gener si es donen les condicions perquè aquests comicis puguin celebrar-se o cal ajornar-los a causa de la pandèmia de la covid-19.

Torrent, que va comparèixer davant els mitjans per oficialitzar la finalització dels terminis preceptius abans de la convocatòria automàtica d'eleccions, va destacar que la legislatura que acaba ha estat «molt marcada per la repressió i la judicialització de l'activitat parlamentària». «Els tribunals s'han ficat en l'activitat parlamentària i han limitat la capacitat del Parlament per poder definir-se políticament», va denunciar Torrent, que va citar com a moment especialment «dolorós» l'empresonament de Jordi Turull abans que acabés el debat sobre la seva investidura al març del 2018. Després de les eleccions del 14F, segons Torrent, s'ha d'iniciar la «legislatura de la reconstrucció», per revitalitzar Catalunya després de la crisi de la covid-19 i per recompondre el «consens estratègic de l'independentisme». Prèviament, al migdia, els grups parlamentaris catalans es van reunir al Parlament amb el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, per definir els preparatius de la cita electoral en plena pandèmia.