El Govern espanyol va decidir ahir, conjuntament amb Portugal, suspendre els vols procedents del Regne Unit a partir d'avui dimarts excepte per als ciutadans espanyols o residents a l'Estat després de l'aparició d'una nova soca del coronavirus que es propaga molt més ràpidament i que aquest cap de setmana ja havia portat altres països a tancar fronteres amb l'arxipèlag britànic. Segons fonts de l'executiu, la decisió es va prendre després del mecanisme de crisi de la UE que ahir va analitzar els efectes d'aquesta nova soca i en què s'ha acordat demanar evitar els desplaçaments no essencials. Paral·lelament, també es reforçarà la vigilància amb Gibraltar.

La mesura es va acordar després que s'exposés a Brussel·les per la necessitat de prendre mesures coordinades, tal com va reclamar aquest cap de setmana el govern espanyol, segons fonts de l'executiu de Pedro Sánchez.

El president espanyol es va posar en contacte ahir al migdia amb el primer ministre portuguès, Antonio Costa, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va fer el mateix amb la seva homòloga lusitana, Marta Temido. El govern espanyol recorda, també que els viatgers procedents de països o zona de risc han de portar una prova PCR feta com a màxim 72 hores abans de l'entrada a l'Estat amb el resultat negatiu.

Diumenge, el govern britànic va admetre que la nova variant de la covid-19, que es contagia molt més ràpid que les anteriors, està «fora de control». L'anunci va fer saltar les alarmes a diversos estats europeus, que van suspendre de forma immediat les connexions aèries o ferroviàries amb el Regne Unit.