Les principals associacions d'hostaleria de Catalunya van posar el crit al cel ahir, en testar les noves restriccions, per denunciar que les decisions «erràtiques, poc clares i incoherents» del Govern provoquen la «ruïna» del sector i també la dels seus proveïdors.

Després que ahir entressin en vigor les noves restriccions a Catalunya que, entre altres coses, només permeten dur a terme el servei dels locals de restauració i hostaleria entre 2/4 de 8 i 2/4 de 10 del matí, i entre la 1 a 2/4 de 4 de la tarda, els gremis de la restaauració posaven de manifest que la decisió de permetre treballar en aquestes franges horàries no té sentit i «s'ha fet des de la més absoluta ignorància».

Els hostalers van posar en relleu que les mesures preses pel Govern no han comptat amb el sector i que des de fa més d'un mes no han tingut cap reunió amb els membres de govern català, ja que l'última va ser per anunciar-los la reobertura després de gairebé 40 dies tancats.

També van lamentar que les noves restriccions s'hagin pres a sis dies de Nadal i hagin obligat a suprimir els sopars en els restaurants, excepte els dels hotels, que poden donar servei fins a les 9 del vespre.

«Què hem de fer amb les reserves fetes? I amb les comandes de productes específics per a aquestes dates?», es pregunten els hostalers respecte a les reserves que tenien fetes per a sopars de Nadal.

Lamenten que hauran de tornar els diners de les reserves que, en molts casos, estaven invertits en la compra del producte.

Els hostalers i restauradors consideren que si l'administració «vol fer un tancament encobert» del seu sector aquest ha d'anar acompanyat de mesures reals, tant per a empreses com per a treballadors.

Aquest «tancament encobert» significa, segons el sector, que les empreses han de seguir amb ERTO limitadors, que les empreses que veuen limitada la seva activitat no poden percebre els ajuts dels autònoms perquè «poden treballar» i no poden reduir-la el 50% dels lloguers perquè treballen per franges horàries.

Les principals associacions d'hostaleria de Catalunya van insistir a reclamar que s'imposin sancions als que no compleixen la normativa i ha demanat responsabilitats al departament d'Interior per la seva «inacció».

El sector es va tornar a concentrar ahir a la tarda per demanar a la Generalitat mesures equitatives per a la contenció de la Covid-19 que «no estigmatitzin i culpabilitzin un únic sector, en aquest cas, el turístic i el de l'hostaleria i la restauració».