Bars i restaurants van obrir ahir amb una barreja de desconcert, malestar i resignació per les noves restriccions que entraven en vigor i que, a grans trets, els fixa una obertura i tancament per a la franja d'esmorzars (2/4 de 8 de a 2/4 de 10 del matí), i una altra per als dinars (de la 1 a 2/4 de 4). Desconcert, o desorientació, perquè alguns dubtaven de què suposava estrictament l'aplicació d'aquestes limitacion, sobretot en els dinars, i malestar perquè consideren que difícilment els sortirà a compte obrir «amb marges tan estrets». També els clients es mostraven confusos. Era el cas de Maria Ramos, que ahir sortia just a 2/4 de 4 d'un restaurant de Manresa i que explicava que «dino aquí tres cops per setmana, però mentre hi hagi aquesta limitació no sé si ho seguiré fent, perquè surto a 3/4 de 3 de treballar i pràcticament no he tingut temps ni d'empassar. No em val la pena».

«Ara és quan treballaríem més i, en canvi, hem de tancar». L'Andrea, del bar La Lluna de Manresa, lamentava les noves restriccions. Va obrir la cafeteria a 2/4 de 8, mitja hora abans de l'habitual, però va treballar molt menys que qualsevol altre dia perquè «la gent té por». A 2/4 de 10, just quan començaria a tenir més feina, va haver de fer fora del local els últims clients. «Tancar a aquesta hora és com no obrir», lamentava. En plena temporada de Nadal, preveia un increment de la feina i, en canvi, la situació és totalment contrària. Per això, els responsables de bars i restaurants demanen ajuts per subsistir i adverteixen que el sector està «tocat de mort». «Qui sobrevisqui a això serà un miracle», alertava Berni Sorinas, del bar Cal Manel.

Bars i restaurants s'han hagut d'adaptar, de nou, a les restriccions per mirar de frenar la pandèmia. Unes limitacions que arriben en plena temporada de Nadal i després de mesos d'incertesa. Aquest dilluns, molts van decidir avançar l'horari a 2/4 de 8 per tal de tenir obert les dues hores que se'ls permet al matí. Tot i això, van notar que la gent va començar a anar-hi a partir de les 8 i les restriccions van fer que s'acumulés més gent a partir d'aquesta hora.

Asseguren que les noves restriccions acabaran d'enfonsar un sector que «està tocat de mort». Són conscients que la salut de la gent està «per davant de tot» i entenen que els restriccions són necessàries per la pandèmia, però demanen ajuts «per sobreviure».

«No podem continuar pagant les mateixes despeses i no rebre cap ajut», avisa el responsable del bar Cal Manel de Manresa, Berni Sorinas. I adverteix que portar fins a l'extrem al sector vol dir «famílies senceres sense poder pagar lloguer o hipoteques. Les conseqüències seran terribles». Propietaris de bars i restaurants també lamenten que estan cansats de «fer de policies», que diuen que amb les noves restriccions s'accentua.