El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va acceptar com lògiques les queixes del sector de la restauració de la Cerdanya i el Ripollès, afectats pel tancament perimetral. En aquest sentit, el consellera va apuntar que «jo em queixaria exactament igual», va reconèixer en una entrevista a Rac1. Sàmper va argumentar que «les queixes les hem d'entomar, les hem d'entendre i hem d'empatitzar amb elles i buscar les possibilitats de compensar-ho d'alguna manera amb aquestes ajudes que ja s'han dit que es faran des d'Economia». En aquesta mateixa línia, el conseller va proposar evitar les trobades familiars encara que estiguin permeses i celebrar-les quan la situació epidemiològica hagi millorat i va considerar que «celebrem el Nadal d'aquí tres, quatre o cinc mesos». El conseller va anunciar que la possibilitat d'un canvi en les mesures previstes passen per la reunió que mantindrà el Govern el pròxim dilluns 28 de desembre. Sàmper va reconèixer que l'Executiu ha rebut queixes sobre les franges d'obertura de la restauració. El conseller va apuntar que «es posarà tot sobre la taula, però l'escenari és dolent». El responsable d'Interior va insistir en l'intent del Govern de mantenir un equilibri entre l'economia, la salut i la desmoralització social: «Madrid prioritza el criteri econòmic per damunt el sanitari, però hi ha menys persones al carrer, el teletreball s'està accionant de manera correcta i nosaltres tenim molt recorregut per mirar endavant».

Les estacions d'esquí alpí de la Cerdanya han decidit mantenir obertes les pistes a pesar del confinament perimetral de comarca. Els responsables de les estacions de la Molina i Masella han establert un nou protocol d'obertura de mínims per aquesta campanya de Nadal per tal de mantenir l'activitat si més no pels cerdans i segons residents que ja eren a la comarca abans de l'operació gàbia.

Aquesta serà una campanya de Nadal de serveis i xifres ínfimes en el sector de l'esquí. La Molina manté les pistes obertes amb, però tots els serveis complementaris tancats. Això vol dir que la estació no ofereix serveis de restauració als esquiadors que aquests dies vulguin utilitzar els seus for fets. El fet que tan sols puguin esquiar les persones que ja eren a la vall dimarts al vespre limita la xifres de negoci a mínims. En aquest sentit l'estació preveu un volum d'esquiadors per sota dels 1000 en dies que en altres anys eren de màxima afluència. En aquest sentit, les estadístiques de Ferrocarrils de la Generalitat, empresa gestiora de l'estació, apunten que un cap de setmana tipus en temporada de Nadal a la Molina i acostumen a esquiar unes 8.000 persones. El cap de setmana passat, en plena pandèmia però encara sense el confinament comarcal activat a la Cerdanya, hi van anar amb prou feines 800 esquiadors. Ferrocarrils manté l'esquí públic actiu en fant que pràctica esportiva a l'aire lliure.

Pel que fa a Masella, l'estació ha establert un límit d'aforament del 30% a les pistes així com l'obligatorietat de reservar prèviament l'esquiada a través del forfet que s'ha de comprar per internet abans d'acudir a l'estació. Aquest sistema permet l'estació saber en tot moment el número d'esquiadors que hi haurà i, doncs, controlar l'aforament, el qual, de totes maneres, preveu baix fins passat el confinament. En aquesta mateixa línia, Masella ha anunciat que aquest divendres dia de Nadal tancarà les instal·lacions, un fet que es produeix per primera vegada, ja que tradicionalment l'estació ha obert les pistes el dia de Nadal fins a les dues del migdia. Masella també ha hagut d'assumir que veurà reduïdes unes xifres de visitants que en dies de la temporada de Nadal d'altres anys s'han enfilat als 9.000 esquiadors diaris. En aquesta arrancada de campanya, l'estació va obrir els remuntadors amb uns 2.500 esquiadors. De moment ni la Molina ni Masella han activat ERTOs, de manera que mantenen les plantilles previstes a l'inici de la temporada, segons han explicat des de les oficines de les dues estacions.

Pel que fa a l'esquí nòrdic de la Cerdanya, les estacions de Lles i Araransa han anunciat que tanquen i la de Guils Fontanera que mantindrà oberts tan sols els circuits per raquetes de neu.

La temporada de Nadal és per a moltes empreses del sector turístic de la Cerdanya una de les grans puntes de negoci, juntament amb el pont de la Puríssima. En aquesta setmana de màxima activitat, les segones residències superen el 60% d'ocupació, la qual cosa deriva en una augment sobtat de l'activitat comercial i de restauració, i els hotels i cases de turisme rural assoleixen percentatges d'ocupació superiors al 90%. Segons les estimacions d'Empresariat Cerdanya, moltes d'aquestes empreses facturen en aquests deu dies el 45% de tota la temporada d'hivern, amb la qual cosa el tancament comarcal pot resultar letal per a moltes d'aquestes empreses.

Aquesta aturada de l'activitat afecta el gran gruix de treballadors a la comarca perquè si bé no totes estan vinculades directament amb l'esquí, sí ho estan la majoria de manera indirecta. La patronat local ha xifrat en unes 450 el número d'empreses de la comarca, amb una mitjana d'uns cinc treballadors cada companyia. Això fixa en unes 2.250 persones i les serves famílies, les afectades per la baixada de l'activitat. En aquest sentit, el president d'Empresariat Cerdanya, Francesc Armengol, ha apuntat que «estem parlant de persones i famílies que potser no poden pagar la hipoteca o el lloguer el mes que ve; estem parlant de viure».

L'Associació d'Hotels i Càmpings de la Cerdanya ha posat negre sobre blanc pel que fa al que suposa pel sector el confinament comarcal aquestes festes de Nadal. Els hotelers de la comarca tenien registrat un percentatge de reserves que augurava una ocupació dels llits turístics del 75%, un percentatge que si bé no igualava les anteriors campanyes de Nadal, sí plantejava una recuperació de l'economia local, afectada des de març per l'aturada turística. Des de l'anunci del confinament comarcal, però, les anul·lacions s'han desencadenat com una allau al establiments de la vall. La portaveu de l'Associació d'Hotels i Càmpings de la Cerdanya, Núria Vidal, ha explicat que, davant les noves restriccions, estan «angoixats i molt enfadats» i ha criticat la manca de previsió que hi ha hagut per part del Govern. L'entitat s'ha posat a treballar amb les administracions locals i la resta de gremis locals per tal d'aconseguir més ajudes.