Quan encara no s'ha complert un any de la declaració del primer cas de coronavirus a Europa -a França, el 24 de gener- aquest diumenge la població europea ha començat a rebre les primeres dosis de la vacuna Pfizer/BioNTech per tot el continent, començant pels principals grups de risc, com els avis i els treballadors sanitaris que es troben en la primera línia de la batalla contra la pandèmia.

Aquest diumenge és el Dia de la Vacuna o 'V-Day', el terme anglosaxó que fa referència a la commemoració d'una victòria i el final d'una guerra, tot i que tots els experts coincideixen que la població trigarà a conèixer la normalitat, el retorn de la qual no s'espera com a mínim fins a l'estiu que ve, i sempre amb el record dels aproximadament 336.000 morts per la malaltia en territori europeu.

Amb tot, el «commovedor moment d'unitat» que anticipava aquest dissabte la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha començat aquest diumenge amb l'administració de les vacunes als primers dels 450 milions d'europeus dels 27 estats membres, arribades des de la fàbrica belga de Pfizer, i en ocasions amb escorta policial.

L'excepció, en països com Alemanya, Hongria i Eslovàquia, que van decidir no esperar a aquest diumenge i van començar a administrar la injecció a última hora de la tarda d'aquest dissabte, com va passar en una residència de Halberstadt, a l'estat alemany de Saxònia-Anhalt. Allà, al centre Krueger per a gent gran, Edith Kwoizalla, de 101 anys d'edat, es va convertir en una de les primeres europees en rebre la dosi. A l'extrem oposat, Irlanda i els Països Baixos, no començaran les seves vacunacions fins dimecres que ve i el 8 de gener, respectivament.

Amb un immens sentit de l'humor, el danès Leif Hasselberg, de 79 anys, ha sigut el primer destinatari de la vacuna en aquest país. Hasselberg no ha dubtat a pressionar el sanitari que li estava punxant la solució terapèutica, quan aquest li deia que esperava que «funcioni». «Si no funciona vindré a buscar-te», li ha dit Hasselberg, segons ha detallat la televisió pública danesa DR.

«És meravellós no estar malalta!». Amb aquestes paraules ha saludat la sueca Gun-Britt Johnsson, de 91 anys, la inoculació de la vacuna a la localitat de Mjolby, a 230 quilòmetres d'Estocolm, que s'ha convertit en la primera resident del país escandinau en rebre-la.

A la veïna Noruega Svein Andersen s'ha sentit «com el primer home que va trepitjar la Lluna», al passar a la història com el primer vacunat contra la Covid al país des de la seva residència de gent gran d'Oslo. «Em sento estrany. Gairebé sembla que he fet història», ha declarat després de rebre la punxada.

Raó i ciència

A Itàlia, l'hospital Spallanzani de Roma, que ja va ser l'escenari on el febrer passat es van curar els dos primers casos de coronavirus, dos turistes xinesos, aquest diumenge ha sigut l'espai triat per inocular les primeres vacunes al país. Els elegits, una infermera, la directora del repartiment de virologia i un sanitari.

La primera persona vacunada a França ha sigut la Mauricette, de 78 anys, ingressada en la unitat de cures de llarga durada de l'hospital René-Muret de Sevran. «La raó i la ciència ens han de guiar. Tenim una nova arma contra el virus: la vacuna. Mantinguem-nos junts de nou. [...]. Estiguem orgullosos del nostre sistema de salut», ha afirmat el president gal, Emmanuel Macron, a través d'un fil de Twitter.

A l'Hospital de Sao Joao, a Porto, la tanda de vacunacions l'ha iniciat una infermera, que ha injectat la solució terapèutica al metge infectòleg António Sarmento davant l'atenta mirada de la ministra de Sanitat, Marta Temido, i de desenes de fotoperiodistes desplaçats per a l'esdeveniment.

Sense dolor

El primer ministre de la República Txeca, aquest diumenge Andrej Babis, s'ha convertit enun dels primers mandataris europeus en rebre la vacuna, a l'Hospital Militar Central de Praga, i davant les càmeres de televisió. «No he notat res i em trobo perfectament», ha dit posteriorment Babis, acompanyat de la veterana de la Segona Guerra Mundial Emilie Repikova, que ha encaixat més que bé la punxada, malgrat que «va coure una miqueta».

A Polònia la primera vacunada ha sigut una infermera, Alicja Jakubowska, directora d'Infermeria de l'Hospital del Ministeri de l'Interior, a Varsòvia. «No m'ha fet mal», ha destacat Jakubowska en declaracions a l'agència de notícies polonesa PAP.