Les autoritats sanitàries han fet dues crides a infermeres perquè participin en la campanya de vacunació que comença aquesta setmana a la Catalunya Central. La idea és que voluntàriament hi participin fora de la jornada habitual. En el conjunt del territori català, la crida ha rebut la resposta de tres mil infermeres, però a la regió sanitària de la Catalunya Central només s'hi han apuntat 50 arran de la primera crida. «Anem una mica justos, i per aquest motiu en vam fer una segona. Ara estem en espera de quin és el retorn», explicava Alba Arocas, una de les coordinadores de la campanya a la Catalunya Central.

La idea és anar treballant amb unes 20 infermeres cada dia. Les coordinadores de cada àmbit territorial aniran planificant setmanalment la campanya depenent de les dosis disponibles cada dilluns i en base als consentiments dels familiars dels usuaris que rebin les residències. A partir d'aquí s'organitzaran els equips necessaris. A cada geriàtric sempre hi haurà un mínim de dues infermeres, tot i que als centres residencials més grans, n'hi podria haver més. «Hem d'agrair la tasca dels equips directius de les residències perquè se'ls ha demanat de forma accelerada que es posin en contacte amb els familiars», indicava ahir Arocas.

En la primera fase de vacunacions que ara es posa en marxa, Salut preveu arribar, a la Catalunya Central, a més de 10.000 persones entre usuaris i professionals que treballen a les 155 residències de la regió sanitària. La distribució setmanal començarà cada dilluns a Barcelona, des d'on es distribuiran les dosis a les diferents regions sanitàries. A la Catalunya Central les vacunes es guardaran a tres punts diferents i a partir d'aquí aniran a les residències programades. La gerent de Salut a la regió sanitària de la Catalunya Central, Teresa Sabater, explicava ahir que, tot i l'eficàcia de les vacunes, els professionals mèdics faran controls a les persones que es vacunin.