Les vendes als comerços de Catalunya van caure el 9,7% interanual al novembre, i van deixar enrere la recuperació dels dos últims mesos. Segons les dades provisionals publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), Catalunya va registrar el tercer descens més important de l'Índex de Comerç Minorista (ICM), superat només per les Illes Canàries (-14,1%) i Andalusia (-10,5%). Al conjunt de l'Estat, els ingressos als comerços es van reduir el 5,8%, per sota la caiguda del 2,3% a l'octubre. Quant a l'ocupació del sector, a Catalunya va caure el 4,1% arran de les noves restriccions per frenar l'expansió de la covid-19, mentre que a tot l'Estat la davallada va ser del 3,5%.

Les davallades es van produir en un mes en què ni les rebaixes del Black Friday van aconseguir remuntar la tendència a la baixa que ininterrompudament es repeteix des de març en coincidència amb el primer estat d'alarma. La dada espanyola és la pitjor des del mes de maig, en què el comerç detallista va retrocedir el 20,1%, i és 3,5 punts percentuals més baix que la dada del mes d'octubre.

Les vendes d'equips per a persones (roba, calçat) van presentar un retrocés del 31,8% al novembre en taxa interanual, mentre que l'equipament de la llar va caure el 9,5% i les estacions de servei van vendre el 16,2% menys. Les petites cadenes van acusar un descens en les vendes del 14,5% en el penúltim mes de l'any i previ a Nadal, mentre que els comerços ubicats en les grans superfícies van retrocedir el 8,5%; el 6,1% les unilocalitzades i només van pujar a les grans cadenes (l'1,5% més).

El comerç detallsita va perdre el 4,3% al novembre en l'índex corregit d'efectes estacionals i de calendari (diferència de dies hàbils). La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va comentar que la caiguda de vendes del comerç al detall el novembre «segueix reflectint la pèrdua de confiança del consumidor».

El grup Inditex, propietari de marques com Zara, Massimo Dutti, Pull&Bear o Oisho, ha accelerat el tancament de botigues. Ho ha fet en el marc d'un pla per clausurar 79 locals d'arreu d'Espanya d'ara a l'abril.