La pandèmia de la covid-19 i les restriccions que se'n deriven han provocat que la revetlla de Cap d'Any d'enguany sigui atípica, no només per les limitacions horàries o per les restriccions de trobades de persones sinó per com seran els sopars. Sense sopars als restaurants, aquests establiments s'han abocat a preparar el menjar per emportar. Per al sector és una de les nits marcades al calendari per la bona facturació que la sol acompanyar.

Alguns restaurants, com ja feien en altres anys, han decidit no obrir, però molts altres han preparat menús especials de cap d'any que, en la majoria dels restaurants consultats per Regió7, han obtingut una molt bona resposta per part de la clientela.

«L'alternativa del menjar per emportar ens ajuda a salvar els mobles aquest cap d'any», afirma Ramon Duocastella, propietari i cuiner del restaurant Cal Spaguetti que enguany ha preparat un menú de 35 euros amb el raïm inclòs per tal que els clients «no l'hagin d'anar a buscar fora». Ahir al matí, el restaurant manresà ja es plantejava tancar comandes després de rebre'n prop de 300 en només uns dies. «L'any passat vam fer un menú per emportar de 50 euros. Aquest any n'hem fet un més econòmic i la resposta ha estat l'esperada. Avui probablement tallarem comandes per no desbordar-nos», deia Duocastella mentre preparava alguns dels plats de les seves comandes. En el seu cas, ja fa uns anys que fa menjar per emportar per cap d'any però tot just és el segon que tanquen el menjador. Duocastella, que aquest any cuinarà un 50% de comandes més que l'any passat, matisa, però, que aquest any «era l'únic que podíem fer».

Un altre restaurant que ha rebut una allau de comandes ha estat La Cabana de Berga, que dos dies abans de cap d'any va decidir no acceptar-ne més. «La realitat és que ens ha sorprès molt la resposta de la gent. A l'estiu ja vam començar a agafar reserves i la veritat és que ja teníem mitja sala plena a principis de novembre, però quan van posar la nova normativa, vam haver de cancel·lar totes les reserves que teníem», explica el copropietari del restaurant, Jordi Badia, que afegeix que «no ens pensàvem pas que poguéssim fer menjar per emportar i menys per Cap d'Any perquè no és la nostra especialitat però ha tingut molta acollida i estem molt contents». La Cabana tenia ahir més d'una cinquantena de comandes però Badia lamentava que el marge de benefici no sigui el mateix treballant amb aquestes condicions.

«La gent té ganes de sopar bé i estem molt agraïts a les persones que pensen en nosaltres», diu Pep Aligué, responsable del restaurant Sibar i el Quiriqui, especialitzat en menjar per emportar. Aquest any han ofert una fórmula de cara a la revetlla. Tot i estar contents per poder oferir el servei als seus clients, Aligué apunta que troben a faltar la relació directa amb el client. «Tenim ganes de tornar a tocar-nos i a veure'ns», diu el manresà.

L'Hotel Gran Sol de Solsona solia organitzar grans sopar de fins a 120 persones amb una entrada inclosa a una discoteca. Enguany s'han hagut d'adaptar. «Vam començar a organitzar el sopar fa 10 dies quan ens pensàvem que podíem obrir fins la una i vam preparar un menú, vam mirar de contractar música en directe i ja teníem cartells impresos per penjar-los per Solsona, però de cop i volta ens van dir que ja no podíem fer absolutament res pels clients que no fossin de l'hotel», explica Maria Rafart, copropietària de l'hotel. La limitació horària que obliga que el restaurant de l'hotel tanqui a les 9 fins i tot pels seus clients, va fer que optessin per no oferir menú especial al restaurant i tampoc tenien pensat fer menú per emportar, però les demandes d'algunes persones van animar a l'establiment a oferir un menú per a la nit de cap d'any.

Rafart apunta que «les conseqüències econòmiques ens afecten molt però aquests canvis de restriccions i la incertesa de no saber què passarà és el que ens ho fa passar molt malament. Mentalment acabem esgotats».

L'hotel i restaurant Mas de la Sala de Sallent no ha tingut tanta sort pel que fa a la respost al menjar per emportar. A més, el fet d'haver de celebrar les campanades tancats a les seves habitacions i haver de sopar abans de les 9 han fet que els usuaris que havien fet reserves a l'hotel les hagin volgut suspendre o aplaçar. «Aquestes mesures suposen una baixada de facturació brutal» diu el seu copropietari, Joan Sala. Aquest establiment que també organitzava sopar amb més de 100 persones, podia arribar a facturar 12.000 euros en una nit, però aquest any la previsió a data d'ahir era de no facturar més de 400 euros.

Miquel Gili, cantant de l'orquestra selvatana: «Normalment actuem la nit del 31 però aquest any no ho podrem fer»

La centenària orquestra La Selvatana, formada per 21 persones entre la gent de dalt i de baix l'escenari, viurà una revetlla de cap d'any ben atípica, i és que els seus membres la podran celebrar cadascú a casa seva ja que no tenen cap actuació programada. El tancament dels restaurants i la impossibilitat de realitzar grans balls han fet que s'hagin hagut d'adaptar per continuar treballant.

«Nosaltres normalment sempre actuem la nit del dia 31, com és normal en moltes formacions d'aquest tipus, ja sigui en un hotel, restaurants o pavellons però aquest any al no poder obrir restaurants i no estar permeses es activitats com els balls, no ho podrem fer» apunta Miquel Gili, cantant sallentí de la banda. La Selvatana, tot i no poder oferir balls, s'ha adaptat per poder treballar amb les condicions actuals i celebrarà l'any nou amb un concert amb un format més reduït l'1 de gener a Cassà de la Selva.

«Sap greu perdre la revetlla de Cap d'any ja que dins del calendari de les orquestres nits com aquesta o la de la revetlla de Sant Joan són dates importants ja que saps que hi ha feina i que treballaràs segur», apunta Gili. Malgrat no poder actuar, el cantant de Sallent explica que en el seu cas encara han pogut anar actuant durant els darrers mesos i que tenen una situació més estable, però apunta que amb artistes més petits la situació pot ser més complicada.

Marc Anglarill, cantant: «Per sort puc treballar per la revetlla de Cap d'Any, a Andorra»

«Jo per sort puc treballar per la revetlla de Cap d'Any, però a Andorra», explica el cantant solsoní Marc Anglarill. No és el primer cop que actua la nit del 31 de desembre al païs transfronterer però en aquesta ocasió no ha tingut cap altre remei.

«A Andorra com que hi ha unes altres restriccions es pot adaptar l'actuació d'una altra manera. Llavors es farà concert durant el sopar i després del sopar fins la 1, quan tocarà tancar», diu Anglarill sobre la feina d'aquest cap d'any.

El músic de Solsona lamenta que no es pugui actuar a Catalunya per una nit tan important en el calendari com és la de l'últim dia de l'any i les conseqüències que això pot comportar. Al ser temporada baixa amb el que guanyaves per cap d'any podies passar un mes i mig o dos sense treballar. El gener és molt fluix i molta gent no treballava més fins al març, per tant, imaginat si no venen cobrant des de l'estiu què pot suposar, pot arribar a ser l'extinció de l'artista», alerta Anglarill».

Pel que fa a la seva situació, assegura que de moment va treballant el suficient com per subsistir gràcies a les actuacions que sí que es poden celebrar amb les condicions actuals. «Ha estat un any dolent però podria haver estat pitjor», sentencia. Anglarill confia en què de cara l'any que ve la feina torni a la normalitat en un 70% i que es pugui poder tornar a actuar i ballar com fa un any.